Selektor, borac i heroj
44

Šuman: Razgovarao sam sa Izetbegovićem, ime BiH se ne smije ugasiti ni u jednom smislu

Piše: K. H.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
"Ne mogu oni biti gori, koliko ovi momci i ja s njima mogu biti bolji - Bilal Šuman. Svi na rukomet 27.10.", pisalo je na transparentu koji su BH Fanaticosi podigli na meču između nogometne reperzentacije BiH i Sjeverne Irske. Rukomet u BiH još uvijek živi, iako je već mjesecima na granici gašenja.

Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman jedan je od rijetkih koji ni nakon svih problema koji su nas zadesili nije digao ruke od bh. rukometa i ove ekipe, a kako je i ranije najavio u razgovoru za naš portal, otišao je do državnog vrha gdje je razgovarao sa članom predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem.

Evropska rukometna federacija (EHF) uputila je oštru prijetnju na adresu Olimpijskog komiteta BiH i Ministarstva civilnih poslova BiH u kojem su istakli da će Rukometni savez naše zemlje i bh. klubovi biti u potpunosti suspendovani ukoliko ne riješe brojne probleme koje imaju.

Na razgovoru kod člana Predsjedništva BiH

"Ja sam išao kod Bakira Izetbegovića i u društvu s Emirom Hadžihafizbegovićem sam sat vremena u njegovom kabinetu govorio o trenutnoj situaciji u bh. rukometu. Bilo kakva suspenzija Rukometnog saveza BiH i reprezentacije značila bi kraj za domaće prvenstvo i rukomet u BiH nijednog trenutka ne bi imao smisla. Najveći problem je taj ID broj koji nas 18 mjeseci muči, a čitav razgovor s gospodinom Izetbegovićem bio je usmjeren prema tome da se ime BiH nijednog trenutka ne smije ugasiti, niti u rukometu, niti u bilo kojem smislu", rekao je selektor Šuman na početku razgovora za Klix.ba.

Selektor smatra da će sve funkcionisati lakše i bolje kada Rukometni savez BiH dobije ID broj preko kojeg će moći nastaviti svoje poslovanje. Kako kaže, puno sponzora i institucija je zainteresovano za pomaganje bh. rukometu. Dodao je kako je za izlaz iz krize u kojoj odavno plivamo potreban plasman na veliko takmičenje.

"Došao je novi upravni odbor koji pokušava napraviti dva udruženja - jedno za Premijer ligu BiH i jedno za reprezentativne selekcije. Vjerujte, mi imamo sponzore i institucije koje nam žele pomoći, ali bez ID broja ništa nije moguće. Potreban nam je samo jedan iskorak, potreban nam je taj odlazak na Evropsko prvenstvo, to bi bio pravi vjetar u leđa i igračima i kompletnom rukometu u BiH", smatra Šuman.

Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba

Na pitnje o paroli koju su mu BH Fanatikosi posvetili u meču protiv Sjeverne Irske, Šuman je imao samo riječi hvale.

"Vidio sam šta su uradili BH Fanaticosi... Šta reći osim jedno veliko hvala. To su momci koji stvarno vole BiH i koji se svakodnevno zanimaju za situaciju u Rukometnom savezu BiH, to su momci koji su željeli sakupiti novac kojim bi nam pomogli, ali sam jednostavno morao odbiti tu ponudu. Rekao sam im da nam svima znači njihova podrška i još jednom moram reći, imam samo riječi hvale za tu grupu navijača", kazao je Šuman.

Naša reprezentacija u kvalifikacijama za Evropsko rukometno prvenstvo 2020. godine igra protiv Češke, Bjelorusije i Finske. Prvi susret zakazan je za 25. oktobar u Minsku protiv Bjelorusije, dok će prvu domaću utakmicu odigrati u Tuzli 27. oktobra protiv Češke.

Imamo realne šanse za plasman na Euro

"Očekuju nas dvije utakmice protiv dva neugodna protivnika. Činjenica, nisu atraktivni kao Danska ili Francuska, ali se zaista radi o kvalitetnim reprezentacijama i ekipama koje mogu uraditi velike stvari. Češka je napravila veliko iznenađenje na prvenstvu u Hrvatskoj, a dovoljno govori njihova pobjeda protiv Danske. Bjelorusi su ekipa visokih i snažnih igrača, fizički su jaki i imaju puno pravih bek-šutera, no često prave tehničke greške. Naravno, protivnika treba upoznati, ali se moramo okrenuti sebi i onome što mi trebamo raditi. Još uvijek mislim da imamo odličnu bazu u odbrani, da možemo zabijati puno laganih golova i da pored svega još uvijek ima puno prostora za napredak", smatra Šuman.

Što se tiče igračkog kadra, Šuman kaže da neće moći računati na Alena Ovčinu koji će uskoro biti operisan, ni na Vladimira Vranješa koji zbog suspenzije nema pravo nastupa.

"Nemamo velikih promjena od susreta protiv Švicarske. Nažalost, Ovčina je na operaciji ramena i očekuje ga pauza od pet mjeseci, Vranješ je nesretno kažnjen s dvije utakmice neigranja i svakako da će nam nedostajati ta dva igrača. Imamo to što imamo, vjerujem u ove igrače, vjerujem u naš sistem rada i da možemo ostvariti dobar i pozitivan rezultat. Direktan plasman na Evropsko prvenstvo izborit će dvije prvoplasirane ekipe iz osam grupa, kao i četiri najbolje trećeplasirane, što je odlična prilika za našu reprezentaciju", ističe Šuman.

Konkretno, selektor je rekao da bi i s dva boda iz ove dvije utakmice bio zadovoljan, a da ćemo se s eventualnih šest bodova vjerovato plasirati na Euro.

"Tražimo minimalno dva boda iz ove dvije utakmice, što bi nam puno značilo, očekuje nas još susret s Finskom gdje mislim da će biti puno lakše, a s eventualnih šest bodova sigurno bismo se plasirali na Evropsko prvenstvo", pojasio je Šuman.

Što se tiče domaće utakmice koja se igra u Tuzli, selektor kaže kako se nada da se slučaj "Nuić" nikada više neće ponoviti, ali je rekao i da se ne smije ponoviti situacija s navijačima koji su i pored kupljenih ulaznica ostali ispred dvorane.

"Nadamo se da nam se više nikada neće ponoviti slučaj 'Nuić'. Sada se vodi velika briga da se takve stvari ne ponove, a također se ne smije ponoviti ni situacija da puno navijača s ulaznicama ostane ispred dvorane. Mejdan će opet pokazati svoje lice, vjerujem u veliku podršku, počevši od BH Fanaticosa koji prate sve reprezentacije koje se tiču države BiH", kazao je za kraj Šuman.