Selektor BiH
152

Šuman: Protiv Estonije želimo dvije pobjede, igrat ćemo bez Tarabochije, Čelice i Grahovca

Piše: E. B.
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine će se 23. oktobra okupiti na Ilidži, odakle će krenuti u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se igra u Danskoj i Njemačkoj 2019. godine.

Naša reprezentacija će igrati u grupi sa Švicarskom i Estonijom, s kojom igra dvomeč 25. oktobra u Sarajevu i tri dana kasnije u Estoniji.

Selektor Bilal Šuman je razgovor za Klix.ba počeo novostima kada je riječ o igračkom kadru.

"Na pripreme dolazi 25 igrača jer su Tarabochia i Čelica otpali zbog povreda, dok Grahovac zbog porodičnih razloga neće doći", raportira Šuman.

"Radimo isto kao da nemamo problema u savezu"

Estonija spada u samo dno evropskog rukometa i sve osim dvije pobjede naše selekcije bi predstavljalo veliko iznenađenje.

"Estonija je u januaru igrala pretkvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Rusiji 2020. godine i analizirali smo te utakmice. Svi igrači su već dobili te analize jer nemamo mnogo vremena za rad. Kada se okupimo imat ćemo dva treninga prije susreta u Sarajevu i jedan trening u Estoniji. Naš cilj je osvajanje četiri boda iz ta dva meča. Radimo isto kao da nemamo problema u savezu, jer je to jedini put ka napretku cjelokupnog rukometa u BiH", kaže Šuman.

Estonija ima nekoliko kvalitetnih igrača ali će, prema svemu sudeći, igrati u oslabljenom sastavu.

"Nismo dobili definitivan spisak Estonije, znat ćemo ga tek kada doputuju u Sarajevo 24. oktobra. Patrail je dugo u Bundesligi, Jaanimaa je isto kvalitetan bundesligaški igrač... ali sam dobio informacije da najbolji igrači više ne žele igrati za reprezentaciju. Protiv Kosova i Turske u januaru u pretkvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. oni nisu igrali, ali vidjet ćemo hoće li se to promijeniti", govori Šuman koji ne želi pričati o drugom rivalu u našoj kvalifikacionoj grupi.

"Imat ćemo mnogo više vremena za pripreme za mečeve sa Švicarskom koje se igraju 11. i 14. januara. Okupit ćemo se prije Božića, a odigrat ćemo u Beogradu pripremne utakmice protiv Saudijske Arabije 5. i 7. januara", kaže Šuman.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Najbitnije je, ističe Šuman, da naša reprezentacija napreduje svakim okupljanjem.

"Naše je da radimo na sebi, imamo koncept igre od kojeg ne odustajemo, želimo igrati mnogo brže s kontrama, polukontrama i brzim centrom. Imamo dobru bazu u odbrani, fizički smo mnogo jači od Estonije i idemo na ta četiri boda", dodao je.

"Đozić je kvalitetno krilo, njegova šansa će sigurno doći"

Mnoge je iznenadilo što se na širem spisku reprezentativaca nije našao Denni Đozić koji igra u odličnoj formi u njemačkoj Bundesligi. Šuman ističe kako prati njegove igre te je obrazložio svoju odluku.

"Đozić je kvalitetno krilo i u kombinacijama je za reprezentaciju. U prošlom ciklusu Nuić i Ovčina su odradili odličan posao, a među 16 igrača nema potrebe za tri lijeva krila, jer su nam bekovi potrebniji. Gledao sam posljednja kola Bundeslige i vidio sam da je odigrao fantastično. Njegovo je da radi, a šansa će sigurno doći. Generalno, trebamo imati što više igrača u najkvalitetnijim ligama Evrope, Njemačkoj, Skandinaviji i Francuskoj", rekao je selektor BiH.

Šuman je otkrio da reprezentacija Bosne i Hercegovine ima mnogo ponuda za gostovanja u narednom periodu.

"Imamo poziv da od 26. do 29. decembra budemo gosti u Tunisu. Tunižani su nam osigurali smještaj i hranu, a naše je da platimo put. No, zbog ovih tehničkih problema u RSBiH ne smijemo im još uvijek obećati da ćemo doći. Pred susreta sa Švicarskom ćemo 5. i 7. januara igrati u Beogradu protiv Saudijske Arabije koja će snositi sve troškove", kaže Šuman i dodaje kako će naša reprezentacija imati adekvatne protivnike za pripreme za eventualni baraž koji će se igrati u junu.

"Imamo dvije ponude da gostujemo sedam dana u aprilu Alžiru i Japanu, a jednu od njih ćemo prihvatiti. Obje selekcije bi platile sve troškove, od puta do smještaja i hrane, čak bi i naš savez mogao zaraditi novac. Selektor Alžira Sead Hasanefendić nas je pozvao da tamo odigramo dvije ili tri pripremne utakmice protiv njihove selekcije, a također nas je selektor Japana Dagur Sigurdsson pozvao kod njih jer će se oni spremati za Olimpijske igre", rekao je Šuman.