Otvoreno pismo
23

Šuman odgovorio Umičeviću: Stručni štab i igrači su željeli privatnu proslavu

Autor: D. B.
Bilal Šuman (Foto: H. M./Klix.ba)
Bilal Šuman (Foto: H. M./Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman odgovorio je predsjedniku Rukometnog saveza Marinku Umičeviću na optužbe da zloupotrebljava reprezentaciju te da uspjeh državnog tima koristi za ličnu promociju.

Umičević je Šumanu čestitao na uspjehu, ali je i iznio teške optužbe na njegov račun navodeći da ne dozvoljava rad ekonoma, sportskog direktora i tima koji bi brinuo o reprezentaciji te da se ponaša kao da je menadžer "privatne prćije". Zamjerio mu je i što je organizovao doček i proslavu historijskog plasmana na Evropsko prvenstvo bez pozivanja članova Upravnog odbora.

"Poštovani gospodine Umičeviću,

poštovani predsjedniče,

Zahvaljujem na upućenoj čestitki. Želim da vas obavijestim da smo mnogo ranije igrači, stručni štab i ja imali dogovor da proslava plasmana na EHF EURO bude privatnog karaktera. Moja želja i namjera je bila da igrači zasluženo proslave, bez pritiska javnosti. Na pomenutoj proslavi su bili prisutni ljudi koji su se i ponudili da snose troškove organizacije skromne proslave koju smo organizovali. Poznavajući uslove i okolnosti u kakvim se RS BiH nalazi, sasvim je očekivano da ćemo prihvatiti da Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo plati troškove pomenute proslave u Hillsu.

Prijem u Vladi Federacije BiH je nešto o čemu smo svi obaviješteni noć nakon pobjede, zbog čega niti sam imao vremena, niti tehničke mogućnosti da iskomuniciram članove UO i eventualno zatražim saglasnost.

Naime, bit će mi istinski drago da naš plasman na EHF EURO 2020 bude razlog više da članovi Upravnog odbora RS BiH poduzmu dodatne napore te da se okolnosti u kojima radi RS BiH poprave, čime bi nam svima posao bio u velikoj mjeri olakšan.

Veoma mi je žao zbog medijskih napisa koje čitam otkako smo se plasirali na EHF EURO te vas molim da, ukoliko imate ikakvih pitanja ili dilema, upriličite sastanak prilikom kojeg ću vas rado obavijestiti o svim aktivnostima i situaciji koja direktno ili indirektno utječe na rad muške rukometne reprezentacije BiH", naveo je Šuman u otvorenom pismu.