Uoči Portugala
96

Šuman jutro nakon Norveške: Imamo priliku da napravimo nešto fantastično

F. Z.
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je sinoć od Norveške rezultatom 32:26 u prvom kolu grupe D Evropskog prvenstva.

Izabranici Bilala Šumana i pored poraza od druge reprezentacije svijeta ostavili su odličan utisak, a već sutra opet će na teren.

Norveška je pokazala zašto u posljednjih nekoliko godina pripada samom svjetskom vrhu, a selektor Bilal Šuman jutro nakon utakmice istaknuo je da razlozi poraza vjerovatno leže u lošoj realizaciji napada s igračem više.

"Malo neprospavanih sati, međutim sinoć smo završili tu analizu, kao što sam i nakon utakmice rekao mislim da ovaj poraz leži u ovim tehničkim greškama. Napomenuo sam naročito ovu igru šest protiv pet. Ona nije prihvatljiva, poslije analize vidjeli smo da smo imali devet napada takvih i dali smo samo dva gola. Napravili smo pet tehničkih grešaka, od kojih su četiri rezultirala njihovom kontrom i golovima. Devet napada smo imali, postigli smo dva gola i to je sasvim neprihvatljivo na ovom nivou. Mislim da tu leže uzroci našeg poraza. Ne bih da pričam ni o napadu ni o odbrani, samo bih se dotakao ovog segmenta koji se zove igrač više. Bili smo loši u tom segmentu i mislim da je to rezultiralo ovim porazom od šest razlike. U poslijepodnevnim satima okrećemo se Portugalu i načinu na kojim ćemo igrati s njima", rekao je Šuman i dodao:

"Želim da momci uživaju na ovom prvenstvu, da budu rasterećeni, da imamo komociju da zapamtimo i uživamo na Evropskom prvenstvu. Međutim, veoma je važno da se držimo i dogovora. Ova komunikacija između njih samih na terenu, komunikacija između igrača i stručnog štaba mora da bude sasvim jasna. Norveška je druga reprezentacija na svijetu, reprezentacija koja trči odličnu kontru i polukontru. Mi smo bili kažnjeni tim golovima nakon tehničkih greški. Poraz me ne boli kao poraz toliko, koliko me boli igra šest protiv pet. Sagosen je bio fantastičan, ali ja gledam samo nas. Da smo igrali bolje s igračem više rezultat bi bio vjerovatno drugačiji i bili bi sigurno bliži jednom neizvjesnom rezultatu. Tako je kako jeste, Norvešku moramo ostaviti po strani i okrenuti se Portugalu", istaknuo je Šuman.

Sutra našu selekciju očekuje duel s Portugalom koji je u prvom susretu grupe D slavio protiv jednog od favorita turnira - Francuske.

"Portugal je napravio fantastičan posao. Za neke je možda to senzacija, za mene nije. Oni su to pokazali i u kvalifikacijama. Oni su sebi pobjedom otvorili put prema drugom krugu. Mi nemamo šta da izgubimo, trebamo biti požrtvovani i borbeni i realizovati ono što se dogovorimo. Znam da postoji ogromna želja da to izgleda što bolje na Evropskom prvenstvu, međutim mi smo u grupi u kakvoj jesmo, jako su kvalitetni protivnici. Imamo Portugal sada i priliku da napravimo nešto odlično, a odlično bi bilo da pobijedimo Portugal i situacija bi se potpuno okrenula u našoj grupi. Vidjet ćemo i ishod Norveške i Francuske i našom pobjedom protiv Portugala bilo bi otvoreno sve. Da ne pravimo matematiku prije vremena, a mi ćemo probati da uradimo sve što možemo protiv Portugala, da odigramo jednu dobru utakmicu. Ne mogu da kažem da ne idemo na pobjedu, to će biti jedno taktičko nadmudrivanje, vidjeli ste da igraju dobro sedam protiv šest. Ja mogu reći da smo i mi igrali dobro u drugom poluvremenu sedam protiv šest i probat ćemo nastaviti tako i protiv Portugala", rekao je Šuman.