Rukomet
11

Šuman, Grbavac i igrači složni: Kvalitetniji smo od Austrije, pobjeda otvara vrata EP-a

Piše: O. T.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Bilal Šuman zajedno sa pomoćnikom Zdenkom Grabavcem i igračima Markom Panićem i Muhamedom Toromanovićem najavio je utakmicu protiv Austrije u okviru 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine igrati u Hrvatskoj.

Naš tim je u 1. kolu poražen od Španije u gostima rezultatom 30:21, dok je Austrija potpuno iznenađujuće poražena od Finske kod kuće rezultatom 31:27. Selektor Šuman smatra da smo protiv Španije pokazivali dobru igru u odbrani što trebamo prenijeti i u meč protiv Austrije. Eventualna pobjeda otvara vrata plasmana na Evropsko prvenstvo, jer bi u tom slučaju Austrija kao naš najveći konkurent skoro sigurno ispala iz utrke.

"U Španiji je bilo mnogo segmenata igre koji su bili zadovoljavajući, naročito igra u odbrani tokom prvog poluvremena. Isto tako možemo biti zadovoljni sa mnogo sitaucija u kojima smo se branili i napadali sa igračem manje, kao i sa napadom na igrača više. To su stvari koje želimo prenijeti na ovu utakmicu. Mislim da je Austriji ovo 'zadnji voz' nakon iznenađujućeg poraza Austrije od Finske. Sa tranzicijom u kontri i polukontri imamo šanse da pobijedimo, jer je tako Finska dobila Austriju. Bit će promjena u ekipi, ali sada ne bih govorio o imenima. Očekujemo veliku podršku sa tribina jer nam pobjeda otvara vrata za Evropsko prvenstvo. Potom ćemo imati mnogo vremena do maja da se skoncentrišemo na Finsku i na dvije utakmice koje ćemo igrati proti nje", kazao je Šuman.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Kao ključni razlog poraza Austrije od Finske selektor je istakao brojne promjene u redovima Austrije, a koje su prouzrokovane povredama i oproštajima.

"Austrija je doživjela promjene u ekipi. Dva igrača su se oprostila od tima, golman Marinović nije mogao braniti, a neće braniti ni protiv nas. Isto tako nedostaje jedan pivot iz Bundeslige. To je velika razlika u odnosu na juni", smatra Šuman.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

Pomoćni trener reprezentacije BiH i trener Izviđača iz Ljubuškog Zdenko Grbavac tvrdi da smo kvalitetniji od Austrije i da uz podršku publike pobjeda neće biti upitna.

"Iz utakmice protiv Španije smo izvukli smo pouke i trebamo ponoviti dobre stvari koje smo gore radili. Rezultat između Austrije i Finske doveo nas je u sitauciji da ovisimo sami o sebi. Mislim da smo kvalitetniji od Austrije. Igrači su bili malo u grču protiv Španije. Dobro smo prostudirali igru Austrije i igrači shvataju važnost utakmice. Uz podršku navijača pobjeda neće biti upitna", poručuje Grbavac.

Desni bek francuskog Chamberyja i našeg tima Marko Panić je mišljenja da je naš tim u prvom poluvremenu protiv Španije odigrao odličnu odbranu i vjeruje da možemo dobiti Austriju.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Igrali smo super odbranu protiv Španije. Problem je bio u napadu. Imali smo tu rupu od 15 minuta bez gola. Od 4:4 došli smo do zaostatka od 11:4. Austrija nam je glavni konurent u grupi. Iznenađenje je što je izgubila od Finske, ali trebamo se skoncentrisati na našu igru. Analizirali smo Austriju i nadam se da ćemo uz podršku navijača osvojiti ta dva boda", rekao je Panić.

Pivot našeg tima i francuskog Creteila Muhamed Toromanović ne želi razmišljati o porazu Austrije od Finske, jer smatra da to neće utjecati na sutrašnji meč.

Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba

"Bilo je dosta dobrih stvari, ali i negativnosti protiv Španije. Radimo na tome. Neke stvari smo već uradili bolje. Treba nam više laganih golova da bismo napredovali. Iako je Austrija izgubila od Finske, to ništa ne znači. Trebamo se fokusirati na našu igru. Nadam se da ćemo ponoviti igru iz prvog poluvremena protiv Španije. Mislim da je to jedna od boljih odbrana koje smo igrali u posljednje vrijeme", rekao je Toromonaović.

Utakmica između Bosne i Hercegovine i Austrije igra se sutra sa početkom od 20 sati u sarajevskoj Skenderiji.