Ispravna odluka
31

Sudije nisu oštetile Sloveniju, Blagotinšek u finišu napravio glupost

Piše: K. H.
Foto: EPA-EFA
Foto: EPA-EFA
Selektor rukometne reprezentacije Slovenije Veselin Vujović bio je ogročen nakon remija njegove ekipe protiv Njemačke s obzirom na to da su Slovenci ostali bez pobjede u posljednjim sekundama meča.

Naime, njegova ekipa postigla je u posljednjoj sekundi pogodak za 25:24, nakon čega su litvanske sudije pregledavale snimak i nakon više od pet minuta isključili slovenskog igrača te dosudili sedmerac iz kojeg su Nijemci došli do boda. Prema pravilima, sudije su donijele ispravnu odluku.

"Ako u posljednjih 30 sekundi utakmice, dok lopta nije u igri, bilo koji igrač ili neko od službenih osoba odugovlači ili spriječi protivnika da zapuca prema golu ili ga nepropisno onemogući u čistoj šansi za gol, sudija ga mora diskvalifikovati i pokazati na sedmerac", glasi pravilo na koje su se u posljednjem meču pozvale sudije.

Fotografija na kojoj se jasno vidi da Blagotinšek krši pravila
Fotografija na kojoj se jasno vidi da Blagotinšek krši pravila

Činjenica, Blagotinšek je pri izvođenju lopte s centra zaista stajao u krugu, a da je kojim slučajem bio samo jedan metar iza, sudije bi bile nemoćne i Slovenija bi osvojila dva boda.