Mnogo kombinacija
144

Šta je potrebno za historijski plasman rukometaša BiH na Evropsko prvenstvo

Piše: N. K.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je u tuzlanskom Mejdanu u okviru 4. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo pobijedila selekciju Finske rezultatom 31:19. Naša selekcija je tako stigla na korak do plasmana na svoje prvo, historijsko takmičenje najboljih ekipa Starog kontinenta.

BiH trenutno dijeli prvo mjesto na tabeli zajedno s Češkom. Obje selekcije su ostvarile po tri pobjede uz jedan poraz te imaju šest bodova. Trećeplasirana je Bjelorusija koja ima četiri boda, odnosno dvije pobjede i dva poraza. Finska je bez bodova.

Na Evropsko prvenstvo će se plasirati po dva najbolja tima iz svake kvalifikacione grupa te četiri najbolje trećeplasirane ekipe pa je sasvim jasno da bi u slučaju da ostanemo neporaženi nad Bjelorusijom na domaćem terenu, naša ekipa i matematički osigurala plasman na Euro.

Naime, uz taj remi pa čak i poraz od Češke u posljednjem kolu te ukoliko računamo da će Bjelorusija pobijediti Finsku, obje selekcije bi imale po sedam bodova. U tom slučaju gleda se međusobni duel pa bi naša pobjeda u Bjelorusiji donijela prevagu te nas pozicionirala na prve dvije pozicije.

I uz eventualni poraz od Bjelorusije naša selekcija bi imala šansi za plasman jer joj preostaje duel i sa Češkom, a sve bi u tom slučaju zavisilo i od rezultata iz drugih grupa. Također, u slučaju pobjede nad Bjelorusijom u direktnom obračunu sa Češkom borili bi se za prvo mjesto na tabeli.

Parovi 5. kola (12. juna):

BiH - Bjelorusija Finska - Češka

Parovi 6. kola (16. juni):

Češka - BiH Bjelorusija - Finska

Tabela: