Počinje nova era
21

Sprema se novi rukometni dream-team: Mathe, Gottfridsson, Rod i Sagosen na listi želja slavnog kluba

E. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Švedski dvojac na trenerskoj klupi Michael Apelgren i Jonas Kallman će od sljedeće sezone predvoditi ekipu mađarskog PICK Szegeda.

Iz redova mađarskog sastava su spremni napraviti spektakularnu ekipu za sljedeću sezonu, a trenutno pod ugovorom za sljedeću sezonu imaju samo osam rukometaša i to Bence Bánhidi, Richárd Bodó, Emil Kheri Imsgard, Gleb Kalarash, Marin Jelinić, Mario Šoštarić, Sebastian Frimmel i Zoltán Szita te su spremni napraviti velike promjene kako bi se vratili u vrh evropskog rukometa.

Pored gore navedenih rukometaša, u klubu će ostati dva juniora Martin Nagy te Benjámin Szilágyi dok će klub prema posljednjim informacijama mađarskih medija napustiti Roland Mikler, Dean Bombač, Matej Gaber, MIguel Martins te Carlos Molina i Szymon Działakiewicz kao i Imanol Garciandia i Luka Stepančić.

Još uvijek se čekaju zvanične informacije o njihovim odlascima, a pretpostavlja se da će one biti zvanične nakon Evropskog prvenstva u Njemačkoj koje je na rasporedu u januaru.

Ipak, u PICK Szegedu neće mirovati te su već spremili devet potencijalnih pojačanja koji će doći u redove mađarskog velikana.

Na listi njihovih želja se nalazi Dominik Mathe koji nije zadovoljan u redovima PSG-a kao i norveški superstar Sander Sagosen te švedski srednji bek Jim Gottfridsson koji je "mozak" Flensburga posljednjih deset godina.

Ukoliko bilo ko od gore pomenutih stigne u redove PICK Szegeda, to će biti najveći transfer u historiji mađarskog rukometa, navode mađarske kolege.

Pored njih, klub će najvjerovatnije pojačati norveški 22-godišnjak Tobias Grøndahl koji je jedan od najvećih evropskih talenata kao i švedski golman Tobias Thulin koji bi na golu zamijenio Rolanda Miklera. Mateja Gabera će zamijeniti Jeremy Toto dok će u klub stići i norveški desni bek Magnus Rod.

Srbijanski reprezentativac Lazar Kukić bi trebao stići iz redova Dinamo Bukurešta, a špansko krilo Miguel Sanchez-Migallon iz Benfice što znači da bi jedan od igrača koji igraju na desnom krilu mogao napustiti klub, a trenutno tu poziciju pokrivaju Hrvat Marin Jelinić i Austrijanac Sebastian Frimmel.

Da u PICK Szegedu misle na budućnost pokazuje i interesovanje za 18-godišnjaka Oli Mittuna, rukometaša sa Farskih Ostrva koji je radio sa Apelgrenom u Savenhofu i najvjerovatnije će ostati još godinu u Švedskoj nakon čega će se zaputiti u Mađarsku.