Zvanično potvrđeno
36

Španci nakon bizarne povrede pozvali veterana Arpada Šterbika

Piše: N. K.
Arpad Šterbik (Foto: EPA-EFE)
Arpad Šterbik (Foto: EPA-EFE)
Selektor španske rukometne reprezentacije Jordi Ribera povukao je veliki potez te je pozvao 39-godišnjeg golmana Arpada Šterbika kao zamjenu za Rodriga Corralesa, koji se jučer povrijedio nakon što je na njega za vrijeme treninga pala LED reklama.

Legendarni golman i jedan od najvećih u historiji, prošle godine je na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj također dobio iznenadan poziv.

Iako je već dvije godine bio u reprezentativnoj penziji, tada je došao na polufinalnu utakmicu s Francuskom te je svojim nastupom bio najzaslužniji što su Španci izborili finale i kasnije prvo mjesto.

U polufinalu je odbranio tri sedmerca, a onda u finalu sa Švedskom u ključnim trenucima meča skupio osam odbrana i bio proglašen igračem utakmice.

Podsjetimo, Šterbik je prvu veliku medalju uzeo još 1999. godine u dresu Jugoslavije kad je osvojio bronzu na Svjetskom prvenstvu u Egiptu.

Ponovio je isto dvije godine kasnije u Francuskoj, a onda zaigrao za Španiju, s kojom je 2013. postao svjetski prvak i prošle godine evropski.