Rukomet
0

SP u rukometu: Brazil nanio poraz Poljskoj, Sloveniji tijesna pobjeda nad Islandom

Piše: O. T.
(Foto: EPA)
U 2. kolu grupe A Svjetskog prvenstva u rukometu Brazil je pobijedio Poljsku rezultatom 28:24.

Ovo je prva pobjeda za Brazil nakon teškog poraza od Francuske u 1. kolu, dok je Poljska upisala drugi poraz nakon što je u 1. kolu poražena i od Norveške.

Brazilci su meč otvorili serijom 5:0 i time sebe stavili u sjajan položaj već nakon sedme minute igre. Najveću razliku Brazilci su imali u 23. minuti kada je bilo 14:7, a poluvrijeme je okončano vodstvom 16:11 za Brazil.

Poljska je u drugom dijelu zaigrala bolje, ali nije mogla prići na manje od tri gola razlike što je uspjela tek u 58. minuti kada je bilo poprilično kasno.

Odličnu predstavu u dresu Brazila pružili su Toledo sa osam i Langaro sa sedam postignutih golova, dok je kod Poljaka najbolji strijelac bio Paczkowski sa šest golova.

Poljska: Malcher (2 odbrane), Morawski 1 (5 odbrana), Dacko 1, Lyzwa, Jachlewski 4, Krajewski, Niewrzawa 1, Walczak 1, Moryto 1, Daszek 2, Maciej Gebala 1, Przybylski 1, Paczkowski 6, Gierak 2, Tomasz Gebala 2, Charapkowski 1.

Brazil: Santos (13 odbrana), Almeida, Teixeira 2, Silva 2, Torriani, Candido 1, Toledo 8, Dos Santos 1, Pozzer 3, Chiuffa 1, Guimaraes 2, Ceretta, Moraes, Novais 1, Ponciano, Langaro 7.

Tabela grupe A:

U 2. kolu grupe B Slovenija je rezultatom 26:25 tijesno slavila protiv Islanda. Prvo poluvrijeme bilo je ujednačno sve do samog finiša kad Slovenci na odmor odlaze uz tri gola prednosti, a rezultat je glasio 11:8.

Serijom 5:2 na otvaranju drugog dijela Island se potpuno vraća u meč, a do preokreta je stigao u 41. minuti kada je poveo rezultatom 17:16. Uslijedio je period igre kada se igralo gol za gol, a prednost su održavali Slovenci. U posljednjih osam minuta pala su svega četiri gola - po dva na obje strane što je bilo dovoljno za pobjedu Slovenije.

Elisson je sa sedam golova predvodio Islanđane, a Sloveniju Bezjak sa šest golova iz sedam udaraca.

Island: Gustavsson (9 odbrana), Edvardsson, Kristjansson, Karason 6, Hallgrimsson 1, Atlason 4, Sigurdsson 3, Gudmundsson 2, Arnor Gunnarsson 3, Arnarsson, Elisson 7, Bjarki Gunnarsson, Jonsson, Helgason, Magnusson, Smarason.

Slovenija: Skok (8 odbrana), Kastelic (2 odbrane), Blagotinsek, Henigman, Marguč 1, Kavtičnik 4, Janc 3, Dolenec, Cingesar 2, Poteko, Miklavčič, Kodrin, Gaber 3, Bezjak 6, Zarabec 4, Mačkovšek 3.

Tabela grupe B: