Veliki hendikep
0

Slovenija bez Blaža Janca na rukometnom Euru: Žao mi je što ću utakmice pratiti kao navijač

E. K.
Blaž Janc u dresu reprezentacije Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Blaž Janc u dresu reprezentacije Slovenije (Foto: EPA-EFE)
Rukometna reprezentacija Slovenije će početi pripreme za Evropsko prvenstvo u Njemačkoj koje počinje 11. januara bez jednog od najboljih igrača Blaža Janca.

Desno krilo španskog giganta Barcelone u posljednjih mjesec ima problema s leđima zbog čega će propustiti početak priprema Slovenaca koji je zakazan za sutra.

Kako je saopšteno iz tamošnjeg Saveza, Janc će duže vremena odsustvovati sa rukometnih parketa iako je igrao nekoliko utakmica u prethodnom periodu, no po svega nekoliko minuta.

Uz dozvolu Barcelone, vratio se u Sloveniju na dodatne preglede gdje mu je ustanovljena povreda zbog koje mora propustiti prvenstvo Evrope.

Doktor u reprezentaciji Slovenije Sašo Đurić, selektor Uroš Zorman i sam Janc su odlučili da je najbolje da propusti Euro kako bi se u potpunosti oporavio od povrede i bio na raspolaganju nacionalnom timu u budućnosti.

"Igranje za reprezentaciju Slovenije je čast za mene tako da sam iznimno tužan što ću Evropsko prvenstvo pratiti kao navijač. Kada je u pitanju zdravlje, takve stvari ne treba požurivati iako srce želi drugačije. Hvala doktoru Saši Đuriću koji je organizovao dodatne pretrage, a također hvala i stručnom štabu reprezentacije na podršci i razumijevanju", rekao je Janc.

Janc je debitovao za reprezentaciju Slovenije u ljeto 2016. godine, a nekoliko sedmica kasnije je predstavljao Sloveniju na Olimpijskim igrama gdje je bio prvi strijelac i jedan od najboljih mladih igrača turnira. Nakon toga je osvojio bronzanu medalju na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, a dosad je zabilježio 96 nastupa u kojima je postigao 344 gola.

Inače, Sloveniju će na Euru predstavljati sljedeći rukometaši:

golmani: Klemen Ferlin (Erlangen), Urban Lesjak (Eurofarm Pelister) i Miljan Vujović (Stuttgart);

krilni igrači: Gašper Marguč (Veszprem), Domen Novak (Wetzlar), Staš Slatinek Jovičić (Trimo Trebnje), Tilen Kodrin (Gummersbach) i Tadej Mazej (Celje Pivovarna Laško);

bekovi: Dean Bombač, Borut Mačkovšek (oba Pick Szeged), Nejc Cehte (Eurofarm Pelister), Jure Dolenec (Limoges), Nik Henigman (Saint Raphael), Tadej Kljun (Balatonfüredi), Rok Ovniček (Nantes), Aleks Vlah (Alborg) i Miha Zarabec (Wisla Plock);

pivotmeni: Blaž Blagotinšek (Flensburg Handewitt), Kristjan Horžen (Gummersbach), Matic Suholežnik (Zagreb) i Jernej Drobež (Slovenj Gradec).