Pripreme bh. rukometaša
6

Senjamin Burić: Znamo da se pobjedom protiv Austrije vraćamo u utrku za plasman na EP

H. H.
Rukometni reprezentativac BiH Senjamin Burić govorio je za zvaničnu stranicu Rukometnog saveza uoči utakmice protiv Austrije u Bugojnu u nedjelju.

Bit će to debi novog selektora Ivice Obrvana na klupi naših rukometaša, a pivot Zagreba već je upoznat s metodama rada hrvatskog stručnjaka, s obzirom da je nedavno preuzeo Zagreb.

"Sa selektorom radim u klubu, tako da sam neke stvari već pohvatao. Nije on dugo u klubu, ali mogu reći da je radna atmosfera. Što se reprezentacije tiče, svi znamo u kojoj smo situaciji i ozbiljno smo shvatili stvari. Znamo da se pobjedom vraćamo u utrku za plasman na ovo veliko takmičenje. Svaki dan gledamo materijale o njihovoj igri, tražimo njihove slabosti. Austrija je malo promijenila sastav u odnosu na Svjetsko prvenstvo, ali ako mi odigramo kao što radimo na treningu, mi možemo očekivati pozitivan skor u ovom meču", kazao je Burić.

Pomoćnik u stručnom štabu selektora Ivice Obrvana je Mario Kelentrić, koji hvali uslove i pristup rukometaša na treninzima.

"Selektor Obrvan i ja tu smo prvi put i ja mogu samo reći sve najbolje što se tiče igrača i uslova u hotelu Hills, koji su odlični za rad. Hrana je dobra, sobe su dobre, dvorana je odlična. Sve mogu reći u superlativima. Zasad je dobro na pripremama, ali uvijek je tako kad se ekipa tek okupi. Pokušavamo uvesti neke nove stvari, ali normalno, ne puno, da ne dajemo igračima previše zadataka. Sigurno je jedan veliki motiv, veliki cilj da se plasiramo na Evropsko prvenstvo. Nemamo mač nad glavom da moramo, ali svaki član ekipe i stručnog štaba ima veliku želju da se sa reprezentacijom plasira na prvenstvo. Imamo dosta informacija o reprezentaciji Austrije, oni su kao i mi malo hendikepirani za neigranje nekih igrača. Austrija će sigurno doći sa najboljom ekipom koju može složiti u ovom trenutku. Svaki dan imamo videoanalize, detalje koji možda mogu odlučiti utakmicu, promatramo mnoge stvari, razgovaramo. Zasad je uglavnom sve super", kazao je Kelentrić.

Reprezentacija BiH nakon tri meča ima dva boda i zauzima drugo mjesto u grupi 2, a isti učinak imaju Austrija i Estonija koja ima i utakmicu više. Vodeća je Njemačka s osam bodova iz četiri meča.

Na Evropsko prvenstvo 2022. godine će se plasirati dvije prvoplasirane ekipe iz svake od osam grupa te četiri najbolje trećeplasirane ekipe.