Okupijanje u Sarajevu
0

Selektor Obrvan razočaran: Nisu se odazvali svi rukometaši jer čekaju druge varijante

D. P.
Obrvan želi provjeriti stanje mladih igrača (Foto: Screenshot)
Obrvan želi provjeriti stanje mladih igrača (Foto: Screenshot)
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Ivica Obrvan okupio je bh. igrače uoči prijateljskih utakmica protiv Mađarske.
Bh. rukometaši će igrati dva meča protiv Mađarske na otvaranju nove dvorane u Budimpešti. U pitanju je termin Evropske rukometne federacije (EHF) koji će poslužiti kako bi se uigrali novi i provjerili neki mladi igrači za nacionalni dres.

"Ovu EHF-ovu sedmicu smo željeli iskoristiti da okupimo nekoliko mlađih igrača u ovim prijateljskim utakmicama protiv Mađarske i da vidimo njihove mogućnosti. Želimo znati koliko na njih možemo računati i da vidimo njihovo stanje na treninzima i utakmcama. Dogodila su se dva otkaza Pavlovića i Perića, tako da će nas biti 19 ukupno. Bez obzira što igramo protiv jakog rivala na otvaranju dvorane u Budimpešti, nadam se da ćemo se dobro suprotstaviti jakom rivalu bez nekog rezultatskog imperativa", rekao je u najavi za Rukometni savez BiH selektor Obrvan.

Hrvatski stručnjak na klupi bh. rukometaša zadovoljan je talentom kojeg posjeduju rukometaši u našoj zemlji, ali smatra da je potrebno taj potencijal pravilno usmjeriti i "isklesati".

"Želimo vidjeti stanje mladih igrača, kao i nekolicine starijih koji su tu godinama. Glavni plan je vidjeti na koga možemo računati u budućnosti. Kao i u svim regionalnim državama, talenta ne nedostaje, ali trebaju nam puno bolji uvjeti za razvoj igrača, prvenstveno unutar svojih klubova, a to se odmah prenosi i na reprezentaciju. Treba razvijati talent kroz klubove, da li domaće ili inostrane. Također, i igrači trebaju izabrati pravu sredinu za razvoj", dodao je selektor BiH.

Obrvan je za kraj otkrio ono što ga je razočaralo. Naime, pozvao je još nekolicinu mladih igrača, ali oni čekaju poziv u neke druge reprezentacije.

"Ne veseli me to što sam, bez da govorim o imenima, želio provjeriti još neke igrače, ali su uzeli s rezervom da li žele igrati za BiH ili neke druge varijante koje čekaju. To me iznenađuje jer kad te selektor zove u reprezentaciju ne spavaš dva dana. Vidim da bi se neke stvari trebale promijeniti. Velika baza talenata ne postoji zbog materijalne situacije u državi i regionu. Ono što ima, mislim da ima dovoljno, treba pravilno usmjeriti kako bi i nakon Evropskog prvenstva imali potencijala da nastavimo igrati dobro", dodao je selektor BiH.

Rukometni reprezentativci će se u Sarajevu spremati do duela koji se igraju 4. i 5. novembra u Budimpešti protiv Mađarske.