Finale u Kölnu
2

Rukometni spektakl stigao je do kraja: Mogu li Francuzi srušiti i furioznu Dansku

E. K.
(Ilustracija: A. L./Klix.ba)
(Ilustracija: A. L./Klix.ba)
Rukometne reprezentacije Francuske i Danske danas će odmjeriti snage u velikom finalu rukometnog Evropskog prvenstva u Kölnu.

Domaćin finalnog duela kao i utakmice za treće mjesto će biti multifunkcionalna dvorana Lanxess Arena u Kölnu gdje se već godinama održavaju utakmice Final Foura Lige prvaka, a od ove sezone i Kupa Njemačke.

Francuzi su do finala došli uz veliku pomoć makedonskih sudija Slave Nikolova i Gjorgjija Načevskog koji su u posljednje tri minute polufinalnog duela dosudili četiri nevjerovatne odluke na štetu Švedske uključujući i posljednji gol u regularnom dijelu utakmice kada je Elohim Prandi iz deveterca savladao Andreasa Palicku dok su Danci opravdali ulogu favorita protiv Njemačke i prošli u veliko finale.

Makedonci su tako onemogućili Šveđane da brane titulu prvaka Evrope osvojenu prije dvije godine u Mađarskoj i Slovačkoj kada su u velikom finalu savladali selekciju Španije.

Trikolori su na Euru zabilježili sedam pobjeda i remi protiv selekcije Švicarske koji im nije prouzrokovao velike probleme budući da su se Švicarci od takmičenja oprostili u prvoj fazi takmičenja.

S druge strane Danci su zabilježili također sedam pobjeda, ali i poraz od selekcije Slovenije u rezultatski nebitnoj utakmici budući da su Skandinavci već prije tog susreta obezbijedili plasman u finale i to s prve pozicije.

Najbolji strijelac Francuza je Dika Mem koji je u osam odigranih utakmica postigao 47 pogodaka iz 69 pokušaja dok je na drugoj strani Mathias Gidsel u sedam susreta pogodio 46 puta iz 58 pokušaja.

Mnogo će zavisiti i od golmana. Samir Bellahcene je dosad skupio 54 odbrane uz postotak od skoro 33 posto odbranjenih udaraca, a njegova zamjena Remi Desbonnet je skupio 33 odbrane na dosadašnjem dijelu turnira dok je na drugoj strani danski golmanski dvojac briljantan.

Emil Nielsen je jedan od najboljih golmana turnira sa 63 odbrane odnosno 40 posto odbranjenih udaraca dok je Niklas Landin skupio 47 odbrana na turniru odnosno 31 posto odbranjenih udaraca.

Spomenimo da će ovo Evropsko prvenstvo biti posljednje za kultni rukometni dvojac Mikkela Hansena s jedne i Nikolu Karabatića s druge strane koji žele da se oproste u velikom stilu.

Inače, selekcija Francuske je dosad na prvenstvima Evrope osvojila tri zlata i dvije bronzane medalje dok su Danci u pojavljivanjima na rukometnom Euru osvojili dva zlata, srebro i četiri bronze.

Drugačije rečeno, Francuzi ne gube finala na Euru, a tako je bilo i 2014. godine kada su se upravo ove dvije selekcije našle u finalu Evropskog prvenstva u Danskoj. Slavili su Francuzi i osvojili treću i posljednju titulu prvaka Evrope.

Kada su u pitanju finalne utakmice na velikim takmičenjima, Francuzi su izgubili samo triput u historiji i to 2016. godine na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru te 1993. i 2023. godine na Svjetskim prvenstvima u Švedskoj odnosno Poljskoj i Švedskoj.

Za razliku od Francuske, Danska na titulu prvaka Evrope čeka punih 12 godina budući da su posljednji naslov osvojili 2012. godine kada su u finalu pobijedili domaćina Srbiju.

Što se tiče njihovog međusobnog omjera od 2005. godine do danas odigrali su 28 utakmica, a Francuska je slavila 15 puta dok su Danci pobijedili na 12 susreta, a jedan meč je okončan bez pobjednika.

Dodajmo da je svoj nastup na ovom Euru imala i reprezentacija Bosne i Hercegovina, no okončali smo ga neslavno sa tri ubjedljiva poraza u grupnoj fazi te smo zvanično najgora selekcija na Evropskom prvenstvu.

Finale Evropskog prvenstva je na rasporedu danas sa početkom u 17:45 sati, a prethodno će u duelu za treće mjesto snage odmjeriti Švedska i Njemačka.

Glavne sudije meča su Španci Andreu Marin i Ignacio Garcia dok su delegati Marco Trespidi iz Italije te Øyvind Togstad iz Norveške.

Direktan prijenos je omogućen na kanalu Arena Sport dok ćete tekstualni prijenos moći pratiti na portalu Klix.ba.