Saopćenje UO
2

Rukometni savez kreće u borbu za spas bh. rukometa

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjednik Upravnog odbora Rukometnog saveza BiH Amir Zahirović te generalni sekratar u ostavci Lejla Hairlahović su u ime odlazećih članova UO izdali saopćenje u kojem su predstavili dosad preduzete aktivnosti za spas bh. rukometa te poželjeli sreću novom rukovodstvu koje dužnost preuzima danas.

Saopćenje prenosimo u cjelosti.

"S obzirom da je za 4. septembar zakazana primopredaja između predstavnika RSBiH koji su izabrani na vanrednoj sjednici Skupštine RSBiH u julu 2018. godine i predstavnika RSBiH koji su imenovani na sjednici u junu 2017. godine, svim ljubiteljima rukometa u BiH želimo predstaviti aktivnosti koje su poduzete od juna 2017. godine do jula 2018. godine.

Iako smo se susreli sa ogromnim pravno-finansijskim problemom zbog nezavršene porezne registracije, do kraja smo iskoristili sve pravne mogućnosti prije sudskog odlučivanja, a vezano za završetak porezne registracije. Nažalost, to pitanje je izuzetno kompleksno i traži uključivanje svih nadležnih institucija u njegovo rješavanje. Ostaje žal za činjenicom da nismo uspjeli u tome i da nismo bili u mogućnosti vraćati dugove dobavljačima, kao niti uplatiti poreze i doprinose za sve naše uposlenike. Nebrojeno puta smo bili na ročištima u sudovima, a po pitanju raznih tužbi.

Uspjeli smo regulisati dug prema EHF-u zbog kojeg nam je suspenzija prijetila 2017. godine. Novoizabrano rukovodstvo je riješilo dug koji je bio 55.000,00KM a isti je saniran preko transfer naknade za igrače koji su našli angažman u inostranstvu. U proteka dva mjeseca, a na osnovu izdavanja međunarodnih certifikata, Rukometnom savezu BiH na račun u EHF je doznačeno 37.000 KM. Kada se uzme u obzir obavezni depozit i svi rashodi koje smo imali po pitanju učešća ekipa u EHF takmičenjima, kaznama i kotizacijama, na raspolaganju se trenutno nalazi 30.000KM. Način korištenja i transfer sredstava je definiran pravilima i procedurama. Riješen je i dug prema Austrijskom rukometnom savezu.

Zbog prepoznate energije i transparentnog rada, EHF nam je dodijelio domaćinstvo za IHF/EHF Women's Trophy koji je odigran u Tuzli. Velika zahvalnost za trud pripada Organizacijskom odboru čiji su članovi sve aktivnosti obavili bez naknada kako bi se što više novca obazbijedilo za naredna okupljanja i takmičenja ženskih reprezentacija. Svi računi nakon turnira su plaćeni, sve obaveze izmirene, saniran je dug prema SKPC Mejdan, a preostalih oko 45.000 KM koje su neutrošene nakon turnira, prema odluci UO RSBiH bit će iskorištene isključivo za ženske reprezentacije i to na osnovu odluka koordinatorice za ženski rukomet. Ženske reprezentacije su pored toga kompletno opremljene, a nakon turnira ostalo je 40 lopti isključivo za ženske reprezentacije. Imenovani su selektori za ženske selekcije za četverogodišnji ciklus, a ekipa 2000 i mlađe je prijavljena kao učesnica na Evropskom šampionatu 2019. godine, kao i na Interkontinentalnom kupu 2020. godine.

EHF je sa RSBiH potpisao i ugovor o donaciji podloge za igranje, ali je sada taj ugovor stopiran zbog situacije u RSBIH.

Muške reprezentacije su bile u pogonu i u skladu sa mogućnostima organizirane su kvalifikacijske utakmice i dva okupljanja sa prijateljskim utakmicama. Rukometni savez KS, Rukometni savez BPK Rukometni savez u TK su podnijeli veliki teret organizacije kvalifikacijskih utakmica, a RSKS je platio i kotizaciju za učešće u kvalifikacijama za EURO 2020. Nažalost, ostali su neisplaćeni putni troškovi za dva okupljanja. Mlade muške selekcije su bile u pogonu, a konkursni materijal za izbor selektora mlađih kategorija je dostavljen Komisiji za stručna pitanja na odlučivanje.

Svi izvještaji o organizaciji reprezentativnih okupljanja i sličnih aktivnosti su na vrijeme dostavljeni RSBiH.

Održali smo i takmičenje u Premijer ligi BiH za muškarce i žene bez da su klubovi plaćali kotizacije i prelazni rok. Dug klubova prema Savezu za kotizacije u Premijer ligi BiH za sezonu 2017/2018 iznosi 88.500 KM dok je dug za prelazni rok nekoliko desetina hiljada KM (ljetni prelazni rok 2017, zimski prelazni rok 2018). Također, velika većina klubova ima i neizmirene kazne. Pokušali smo iznaći rješenje za uplatu ovih sredstava, ali nismo uspjeli. Nadamo se da će novo rukovodstvo u tome uspjeti. Naš prvak ponovno igra SEHA ligu, a nakon nekoliko godina imali smo predstavnike na Skupštini SEHA Lige u Skopju.

Nakon 20 godina Rukometni savez BiH je postao potpisnik RINCK Konvencije i to je jedna od najznačajnijih aktivnosti u našem mandatu. Također, prvi put su urađena istraživanja pod okriljem IHF i EHF, iako je bilo opstrukcija od značajnog broja klubova u BIH. U junu 2018. godine postali smo punopravni član Generalne skupštine Evropskih muških rukometnih liga.

U periodu od 12 mjeseci održano je 11 sjednica Upravnog odbora. Na 11 sjednica samo dva izabrana člana nisu imala niti jedan izostanak, a to su Amir Zahirović i Nedim Musić. Sjednice su bile kvalitetno i transparentno pripremane i za sve sjednice postoje zapisnici i pripadajuće odluke. Za razliku od pomenutih koji više nisu u rukovodstvu, neki članovi starog, ali i novoizabranog rukovodstva se nikad nisu pojavili na sjednicama Upravnog odbora RSBiH. Zahvalnost dugujemo svim savjesnim članovima Upravnog odbora koji su uložili velike napore da se rukomet usmjeri u pravom smjeru. Nažalost, ti članovi više neće biti članovi rukovodstva Saveza.

Na kraju, želimo se zahvaliti svim institucijama i sponzorima koji su pomogli rad RSBiH. Posebnu zahvalnost zaslužuju Vlade Federacije BiH, Tuzlanskog kantona, Kantona Sarajevo, Bosansko-Podrinjskog kantona, Brčko Distrikta te resorna ministarstva pomenutih vlada, te naše društveno odgovorne kompanije. Hvala i svim medijima u BiH koji su korektno pratili rad RSBiH.

Izabranom novom rukovodstvu želimo mnogo sreće u radu i u nastojanjima da pomognu rukometnom sportu u BiH", navodi se u saopćenju.