Rukomet
0

Rukometni savez BiH odbacio kritike RK Bosna

FENA
Na redovnoj pres-konferenciji Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine (RSBiH) glavna tema odnosila se na odluke Skupštine ovog saveza, koja je u nedjelju održana u Mostaru, te burne reakcije RK Bosna iz Sarajeva, nakon što njihov predstavnik nije izabran u Izvršni odbor (IO).

Član Predsjedništva i generalni sekretar RSBiH Mirsad Sirćo i Smajo Karačić odbacili su sve kritike članova Uprave RK Bosne naglašavajući, da predstavnik najboljeg bh. kluba Ramiz Huremagić u demokratskoj proceduri nije dobio podršku predstavnika klubova iz Federacije BiH.

Sirćo je pojasnio, da predstavnici"bošnjačkih" klubova na Skupštini nisu prihvatili inicijativu Saveza da iz Sarajevskog kantona u IO RS BiH budu izabrana dva člana, od ukupno četiri iz "bošnjačkih" klubova, koja su predviđena novim Statutom.

"U priremi za Skuštinu u legalnoj proceduri u Sarajevskom kanotnu je izabran predstavnik RK Igman Halim Škaljić, dok je kandidat Bosne dobio manji broj glasova. I pored toga insistirali smo da Huremagića, kao predstavnika našeg trenutno najboljeg kluba kandidiramo za člana IO, ali nažalost u Mostaru to nisu podržali članovi više od 20 klubova, koji su izabrali Hamida Bahtu, predstavnika Bosanskopodrinjskog kantona", naglasio je Sirćo.

Prijetnje Uprave Bosne, odnosno predsjednika Skuštine kluba Mirsada Purivatre, da će nezadovoljni tom odlukom, osmorici svojih reprezentativaca i treneru, odnosno selektoru Halidu Demiroviću zabraniti da igraju za BiH, Sirćo je okarakterzirao kao bezrazložne i nekorektne, te da će igrači koji odbiju da igraju za državnu selekciju snositi sankcije.

Generalni sekretar Smajo Karačić je naglasio, da je sve učinjeno kako bi Bosna imala svog predstavnika u IO RS BiH, ali da u legalnoj proceduri to nije prošlo.

"Prijetnje, uvrede i ucjene iz RK Bosna su razočaravajuće, pogotovo što su bez ikakvog razloga upućene na našu adresu, jer delegati klubova nisu prihavili naše nastojanje da iz Kantona Sarajevo budu izabrana dva predstavnika", kazao je Karačić.

U izvještajnom dijelu 76 prisutnih delegata pozitivno je ocijenilo rad Saveza i pozdravilo uspjehe bh. rukometaša na međunarodnoj sceni, te prihvatilo finansijski izvještaj za protekli period.

U Izbornom dijelu imenovano je Predsjeništvo RS BiH, a četvorogodišnji mandat ponovo su dobili Pero Milanović (prvi predsjedavajući - 16 mjeseci), Nevenko Herceg i Mirsad Sirćo. Dužnost generalnog sekretara i u naredne četiri godine obavljat će Smajo Karačić. Za direktora reprezentativnih selekcija i službeno je imenovan Mirza Muzurović, koji je najavio da će muškoj rukometnoj selekciji BiH biti data maksimalna podrška u nastojanju da izbori nastup na Svjetskom prvenstvu 2009. u Hrvatskoj.

Karačić je potvrdio da je definitivno određen termin za prijateljsku utakmicu sa selekcijom Hrvatske, koja će se igrati 4. aprila u Skenderiji.