Na startu EP-a
88

Rukometaši Srbije na tragičan način ispustili pobjedu u spektakularnoj utakmici

D. P.
Velika borba u Minhenu (Foto: EHF)
Velika borba u Minhenu (Foto: EHF)
Rukometna reprezentacija Srbije u spektakularnom meču remizirala je s Islandom rezultatom 27:27, a ono što se dogodilo našim komšijama je ravno tragediji. Primili su dva gola u posljednjih 25 sekundi.
Island je dočekao duel sa Srbijom kao veliki favorit, no to se nije primijetilo u današnjem meču. Naprotiv, Srbija je sjajnom igrom prvo održala priključak za Islandom, a onda i u drugom poluvremenu zadala žestok udarac rivalima.

Utakmica je otvorena vrlo neefikasno. Golova gotovo da nije bilo, a briljirali su golmani Dejan Milosavljev i Viktor Gísli Hallgrimsson. Nakon 13 minuta utakmice rezultat je izgledao potpuno nevjerovatno - 2:2.

Do 17. minute golman Islanda Viktor Gísli Hallgrimsson imao je čak devet odbrana i on je bio glavni razlog što je skandinavska selekcija imala vodstvo tokom prvog poluvremena.

Islanđani su odlično trčali kontre i u nekoliko navrata u prvom dijelu imali tri gola prednosti. Međutim, Srbija se do poluvremena vraća i dolazi do zaostatka od jednog gola (11:10).

Drugo poluvrijeme u potpunosti pripada Srbiji. Milosavljev se ponovo razbranio, a u napadu su briljirali Lazar Kukić i Dragan Pechmalbec.

Srbija je stigla do tri gola prednosti na devet minuta od kraja utakmice, a Island se pokušao vratiti, igralo se gol za gol, a onda je uslijedila završnica utakmice koja će se dugo pamtiti i prepričavati, dok će našim komšijama ostati u negativnom sjećanju.

Srbija je na pola minute prije kraja imala šut za plus tri. Bilo je 27:25 za Srbiju i naše komšije su imale napad. Međutim, promašile su i onda u posljednjih 25 sekundi primile dva gola. Posebno je tragična bila reakcija Srbije pri vodstvu 27:26 na deset sekundi prije kraja jer su izgubili loptu prilikom dodavanja. To Islanđani koriste i postižu gol za 27:27.

Za igrača utakmice proglašen je Bjarki Elisson koji je za Island postigao šest golova, koliko i Sigvaldi Gudjonsson. Kod Srbije Dragan Pechmalbec je bio najefikasniji sa pet golova, a četiri je dodao Petar Đorđić.

U drugom meču programa Austrija je očekivano savladala Rumuniju. Završeno je rezultatom 31:24.

Tabela: