Evropsko prvenstvo
21

Rukometaši Slovenije srušili Njemačku, ali su im sudije poništile pobjedu

Piše: N. K.
Slovenija - Njemačka (Foto: EPA-EFE)
Slovenija - Njemačka (Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Slovenije odigrali su neriješeno s Njemačkom u drugom kolu Evropskog prvenstva, dok je Španija uz dosta muke savladala Mađarsku.

Grupa C

Slovenija - Njemačka 25:25

Rukometaši Slovenije podijelili su bodove sa selekcijom Njemačke u zagrebačkoj Areni u okviru 2. kola Evropskog prvenstva odigravši neriješeno 25:25.

Slovenci su od početka nametnuli svoj ritam igre i na odmor su otišli s velikih pet golova razlike protiv favorizovane Njemačke.

Ipak, u nastavku su popustili pa su Nijemci u jednom trenutku čak i poveli.

Igrala se zanimljiva završnica u kojoj se bolje snašla selekcija Slovenije i bila na korak do pobjede.

Janc je tri sekunde prije kraja pogodio, ali su sudije odlučile da pregledavaju snimku gola zbog sumnje da je Janc prestupio.

Sudije su nakon više od pet minuta gledanja priznali Slovencima gol, ali dali Blagotinšeku crveni karton.

Naime, Nijemci su tri sekunde do kraja pokušali odigrati brzi centar i šutirati sa gola na gol. Ipak, tu se ispriječio Blagotinšek, koji je stao na centru igrališta sa visoko podignutim rukama za što su mu sudije dodijelile crveni karton i sedmerac za Nijemce pa je Reichmann postigao gol za 25:25.

Najefikasniji kod Slovenaca bio je Zarabec s pet golova, a pomoć je imao u Blagotinšeku i Mackovšeku, koji su se četiri puta upisali u listu strijelaca.

Kod Njemačke je daleko najbolji bio Gensheimer s sedam pogodaka.

Tabela:

Grupa D

Mađarska - Španija 25:27

Španija je u Varaždinu s rezultatom 27:25 savladala Mađarsku i tako opravdala ulogu favorita.

Mađari su samo na početku meča imali dva puta prednost od jednog gola razlike, a onda je Španija kontrolisala igru i s vodstvom je otišla na odmor.

U nastavku su održavali vodstvo i na kraju su slavili ipak zasluženu pobjedu.

Najefikasniji kod Španaca bili su Dujshebaev, Figueras, Arino i Rivera sa po četiri gola, dok je kod Mađara najbolji bio Banhidi s šest pogodaka.

Tabela: