Evropsko prvenstvo
49

Rukometaši Slovenije savladali Nizozemsku i ostali u igri za plasman na Olimpijske igre

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Rukometaši Slovenije pobijedili su u trećem kolu druge faze Evropskog prvenstva selekciju Nizozemske rezultatom 37:34 te su tako ostali u igri za treće mjesto u grupi koje osigurava utakmicu za ukupno peto mjesto na smotri najboljih selekcija Starog kontinenta.

Upravo to razigravanje za peto mjesto na prvenstvu može biti ključno za raspoređivanje dvije posljednje pozicije koje vode u baraž za plasman na Olimpijske igre.

Nizozemci su bolje otvorili današnji meč i u jednom trenutku su vodili 5:3. Od tog trenutka pa sve do kraja prvog poluvremena dominirala je Slovenija koja je u nekoliko navrata imala i sedam golova prednosti. Na kraju je prvo poluvrijeme okončano rezultatom 19:13 za Sloveniju.

U istom ritmu igralo se i u nastavku meča pa je Slovenije u jednom trenutku imala prednost 24:16. Nizozemci se bude pred kraj susreta, ali su uspjeli tek ublažiti svoj treći poraz u drugoj fazi takmičenja.

Najbolji u redovima Slovenije bili su Cehte, Horzen i Marguc koji su postigli po šest golova. S druge strane, fenomenalni Versteijnen je postigao čak 15 golova, a podršku je imao samo još u Steinsu koji je zabio šest golova.

Slovenija nakon trećeg kola u grupi 2 dijeli drugo mjesto sa Švedskom i Portugalom budući da sve tri ekipe imaju po četiri boda. Upravo se večeras u trećem kolu sastaju Švedska i Portugal, dok je lider grupe Danska koja ima stopostotan učinak i danas igra protiv Norveške.

Tabela: