Ne ovise o sebi
67

Rukometaši Hrvatske još imaju šansu za odlazak na Olimpijske igre, ali treba im pomoć Egipta

E. B.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rukometna reprezentacija Hrvatske je nakon današnjeg poraza od Islanda rezultatom 35:30 ostala bez šansi za polufinale na Evropskom prvenstvu, a samim tim i bez šanse da se kroz Euro plasira na Olimpijske igre.

Izabranici Gorana Perkovca su porazom od Islanda ostali ne samo bez polufinala, već i trećeg mjesta u grupi 1 koje će najvjerovatnije značiti plasman u kvalifikacije za Olimpijske igre.

Naime, na Olimpijske igre su se već plasirali Francuzi kao domaćini, Danci kao svjetski prvaci, Japanci kao azijski prvaci, te Argentinci kao američki prvaci. Preostala dva direktna mjesta će zauzeti evropski prvaci ili viceprvaci ukoliko titulu osvoje Danska ili Francuska, te prvaci Afrike ili viceprvaci ukoliko Egipat osvoji titulu.

U kvalifikacijama za Olimpijske igre su se preko Svjetskog prvenstva plasirali Španija, Švedska, Njemačka, Norveška, Egipat i Mađarska.

U kvalifikacijama su ostala četiri mjesta, dva za Evropu i dva za Afriku.

S obzirom da će u polufinalu Eura igrati Danska, Švedska, te vjerovatno Francuska i Mađarska/Austrija/Njemačka, jasno je da će se iz Evrope u kvalifikacije moći plasirati dvije ekipe koje budu zauzele minimalno šesto mjesto.

Hrvatska ne može do šestog mjesta, ali može do mjesta u kvalifikacijama za Olimpijske igre, a za to im treba pomoć Egipta.

Naime, ukoliko Egipat 27. januara osvoji prvenstvo Afrike oni će direktno ići na Olimpijske igre, njihovo mjesto u kvalifikacijama će zauzeti Hrvatska kao devetoplasirana ekipa sa Svjetskog prvenstva, dok će u kvalifikacije i viceprvak Afrike, te trećeplasirana ekipa s tog prvenstva.

Ukoliko Egipat ne podigne pehar, oni će zajedno sa prvakom i još jednom afričkom ekipom u kvalifikacije za Olimpijske igre, a hrvati će takmičenje u Parizu i definitivno gledati putem malih TV ekrana.