Rukomet
2

Rukometaši Flensburga novi prvaci Evrope

Totalsport
Foto: AFP
Foto: AFP
Rukometaši Flensburga novi su evropski klupski prvaci. U finalu završnog turnira Lige prvaka u Kölnu Flensburg je pobijedio ekipu Kiela sa 30:28 (14:16).

Iako su na turnir stigli kao autsajderi, rukometaši Flensburga uspjeli su napraviti pravi poduhvat, te su u trećem finalu u klupskoj historiji, nakon 2004. i 2007. godine, stigli do prve titule u najprestižnijem klupskom takmičenju na svijetu. I u polufinalu protiv Barcelone, u kojem su slavili tek nakon boljeg izvođenja sedmeraca, i u finalu protiv trostrukog europskog prvaka Kiela, Flensburg se "vraćao iz mrtvih", u obje utakmice je uspio nadoknaditi veliki rezultatski zaostatak i na kraju osigurati veliko slavlje.

Kiel je, naime, u prvom poluvremenu finalne utakmice vodio sa šest golova razlike, a na odmor je otišao s prednošću 16-14. Održavali su igrači Kiela vodstvo i početkom nastavka, da bi Flensburg u 37. minuti stigao do prvog izjednačenja, 19-19. Na krilima puno efikasnije i tačnije igre u napadu, te sjajnog švedskog golmana Mattiasa Anderssona, koji je u nastavku "zaključao svoj gol", Flensburg je vrlo brzo nakon prvog izjednačenja na utakmici stigao i do prvog vodstva, kojeg više nije ispuštao do kraja.

U jednom trenutku vodili su rukometaši Flesnburga i s četiri pogotka razlike (25-21), propustili su napad za plus 5, ali se Kiel ipak uspio vratiti, te je pogotkom Marka Vujina smanjio na 29-28. Holger Glandorf zabio je za 30-28, nakon čega ni jedni ni drugi u zadnje dvije minute više nisu poentirali.

Anders Eggert Magnussen i Lasse Svan zabili su sedam golova za Flensburg, dok je Holger Glandorf dodao pet. U Kielu je najefikasniji bio Aron Palmarsson sa 6 golova. Niclas Ekberg, Gudon Valur Sigurdsson i Marko Vujin zabili su po pet pogodaka za "zebre".

Naslovu evropskog prvaka u ekipi Flensburga se raduje i jedan hrvatski rukometaš, Goran Bogunović, koji nije zaigrao u finalnoj utakmici.

Final Four rukometne Lige prvaka:

Finale: Flensburg – Kiel 30-28

Za 3. mjesto: Barcelona – Veszprem 26-25