Rukomet
0

Rukometaši BiH više misle na Slovake nego na Kosovo

FENA
Nakon pobjede protiv Kosova u Đakovici (33:29), rukometna reprezentacija BiH danas oko 10 sati stigla je u Lukavac.

Odsjeli su u hotelu Senad od Bosne, dugo su se odmarali, a nakon ručka i kratkog odmora kreću u Tuzlu gdje je večeras u 18 sati zakazan prvi od tri planirana treninga do uzvratne utakmice s Kosovom.

"Došli smo umorni, jer smo na put krenuli odmah poslije utakmice u Đakovici. Putovali smo skoro 13 sati po lošem vremenu u kojem su se smjenjivali kiša i snijeg. Danas su se igrači odmarali, a večerašnji trening trebao bi biti za sve zagrijavanje za subotu. Važno je da se protiv Kosova niko nije povrijedio što nam je i bio jedan od ciljeva na toj utakmici", izjavio je Zuhdija Korkarić, prvi saradnik selektora reprezentacije BiH Dragana Markovića.

Rukometni Zmajevi trenirat će i sutra u terminu od 18 do 20 sati, a Marković je i za subotu, na dan utakmice, najavio jutarnji, relaksirajući trening.

Reprezentacija Kosova stiže sutra u Tuzlu. I oni će trenirati u Mejdanu u večernjem terminu, kao i u subotu prije podne. Ove dvije reprezentacije susret 4. kola kvalifikacija za SP 2017. godine u grupi A odigrat će u tuzlanskom Mejdanu u subotu, 9. januara, s početkom u 20:15 sati.

Nakon relativno lagane pobjede u Đakovici, selektor Dragan Marković rekao je da igrom svojih pulena nije posebno zadovoljan.

"Opravdali smo ulogu favorita, ali smo na trenutke igrali komotno, tako da smo domaćim igračima dopustili da se vrate u igru i probude svoje navijače. Zadovoljan sam jedino rezultatom", rekao je Marković.

Svima je jasno da su utakmice s Kosovom tek uvertira za glavni okršaj koji Zmajevima predstoji protiv Slovačke, 13. januara u Hlohovecu. Naša reprezentacija na startu kvalifikacija u Mejdanu je pobijedila Slovačku dosta teško (29:25). Nakon čega je trener Slovačke Martin Liptak rekao je da taj rezultat u revanšu mogu nadoknaditi. No, prije toga moraju svladati Litvance s kojima se sastaju večeras u Kaunasu (19 sati).

U Tuzli za subotnji sraz s Kosovom vlada umjereno raspoloženje. Štampano je oko 3.000 ulaznica i prema riječima člana Organizacijskog odbora, Osmana Babovića, do sada je prodano oko 700 karata.

"Dva dana prije utakmice očekujemo glavnu navalu na ulaznice navijača iz cijele BiH, tako da vjerujem da će dvorana Mejdan opet biti puna, a podrška Zmajevima očekivano dobra", kazao je Babović.

Za sutra u 13 sati Stručni štab reprezentacije BiH u Press klubu Mejdana zakazao je konferenciju za novinare.

Grupa A - dosadašnji rezultati

  1. KOLO: Bosna i Hercegovina – Slovačka 29:25, Kosovo – Litvanija 26:30
  1. KOLO: Slovačka – Kosovo 38:20, Litvanija – Bosna i Hercegovina 27:27
  2. KOLO: Kosovo – Bosna i Hercegovina 29:33, Litvanija – Slovačka (večeras, 19 sati)

TABLICA Bosna i Hercegovina 3 2 1 0 89:81 5 Litvanija 2 1 1 0 57:53 3 Slovačka 1 1 0 1 63:49 2 Kosovo 3 0 0 3 75:101 0 PREOSTALI SUSRETI 4. KOLO (9. I.) Hlohovec: Slovačka – LItvanija (19), TUZLA: BiH – Kosovo (20,15)

  1. KOLO (13. I.) Hlohovec: Slovačka – BiH (18), Kaunas: Litvanija – Kosovo
  2. KOLO (17. I.) ĐAKOVICA: Kosovo – Slovačka (17), TUZLA: BiH – Litvanija (20,15).