Rukomet
0

Rukometaši BiH sutra protiv Hrvatske

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u naredna dva dana odigrat će dva prijateljska susreta s Hrvatskom, 4. aprila u Sarajevu, a dan kasnije u Ljubuškom.

Susret s olimpijskim prvacima u BiH je izazvao veliko interesovanje javnosti, pa se u sutrašnjem meču u olimpijskoj dvorani Zetra očekuje velika posjeta. Bit će to prilika da Sarajlije na djelu vide jednu od najjačih reprezentacija svijeta, predvođenu najboljim rukometašem svijeta Ivanom Balićem.

Selektor reprezentacije Hrvatske Lino Červar na današnjoj press konferenciji izrazio je zadovoljstvo ponovnim dolaskom u Sarajevo, u kojem se, kako je rekao, uvijek osjećao dobro.

"Čast mi je što smo došli u Sarajevo, u kojem sam se uvijek osjećao dobro. Očekujem dobru utakmicu. Mada se radi o revijanom meču, dat ćemo sve od sebe da pobijedimo. Kada je u pitanju reprezentacija BiH mogu reći da je vidam veliki napredak, zbog čega sam siguran da će ubrzo biti u evropskom vrhu", rekao je Červar.

On je dodao da su hrvatski rukometaši maksimalno ozbiljno shvatili meč sa BiH, što najbolje govori podatak da će Balić i Dominković, koji danas igraju prvenstvene utakmice, odmah nakon mečeva avionom doći u Sarajevo.

Kapiten hrvatske reprezentacije Petar Metličić, koji je prije dvije godine s Ademar Leonom gostovao u Sarajevu, kazao je da očekuje veliku rukometnu feštu koja će zadovoljiti ukuse publike.

"Drago mi je što smo prva velika reprezentacija koja gostuje u Sarajevu u jednoj prijateljskoj utakmici. Ovo je za nas veliko priznanje, ali i obaveza da odigramo kvalitetno", rekao je Metličić.

Selektor reprezentacije BiH Halid Demirović zahvalio je čelnicima Rukometnog saveza BiH na održanom obećanju o dovođenju najkvalitetnijih reprezentacija svijeta u Sarajevo.

"Hrvatska je svjetska velesila, igraju možda i najbolji rukomet, a hrvatski reprezentativci su mnogim mojim igračima uzor. Očekujem istisnki praznik rukometa i pune tribine dvorane Zetra. Mi smo u jednom stvaranju reprezentacije i nadam se da ćemo ubrzo biti rame uz rame s velikim evropskim selekcijama", rekao je Demirović, koji je naglasio da su se svi pozvani rukometaši odazvali, te da očekuje kvalitetnu predstavu.

Boje BiH protiv aktuelnih olimpijskih i bivših svjetskih prvaka branit će sljedećih 16 rukometaša:

golmani: Enid Tahirović, Ratko Vujović i Adnan Šabanović; lijeva krila: Vukašin Stojanović i Amir Čakić; lijevi bekovi: Mirsad Terzić, Nikola Prce i Sakib Omerović; srednji bekovi: Adnan Harmandić i Damir Doborac; desni bekovi: Darko Martinović i Branislav Obradović;

desna krila: Adnan Jaškić, Muhamed Mustafić; pivoti: Muhamed Toromanović i Vladimir Veselinov.

Susret u Sarajevu odigrat će se u srijedu u dvorani Zetra u 17.00 sati, dok je meč u Ljubuškom na rasporedu dan kasnije.