Snažna poruka
68

Rukometaši BiH se vratili u Sarajevo: Plasirat ćemo se na Svjetsko prvenstvo 2021.

K. H.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: D. S./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija BiH danas se vratila u Sarajevo nakon što su s tri poraza u grupnoj fazi završili nastup na Evropskom prvenstvu, a tim povodom održana je i konferencija za medije na Međunarodnom aerodromu u Sarajevu.

Naša reprezentacija odigrala je tri kvalitetne utakmice protiv Norveške, Portugala i Francuske, ali nažalost nismo uspjeli osvojiti prve bodove na smotri najboljih i svoju priliku ćemo morati tražiti nekom drugom prilikom. Bez obzira na to, naši igrači su dostojanstveno predstavili BiH u Evropi i pokazali da uz više iskustva i malo sreće mogu pomrsiti račune i najboljim ekipama u Evropi.

Bez primjedbi na igrače

"Bili smo kažnjeni od selekcije Norveške, a to je reprezentacija koja igra najbrži rukomet možda i na svijetu. Ja mislim da kvalitet postoji, vidjeli smo to i ostaje nam žal što protiv Portugala nismo odigrali bolje i što smo pobijedili sami sebe. Tako je kako je, protiv Francuza smo također bili u egalu u prvom poluvremenu, ali u nastavku se pokazao njihov kvalitet i fizička sprema koju posjeduju. Nemam nijednu primjedbu na naše igrače, imali su ogromnu želju i to su pokazali, a možda su u toj ogromnoj želji pojedini igrači 'izgorjeli', posebno protiv Portugala, ali nema veze. Osjetili smo kako izgleda Evropsko prvenstvo, nadam se da će ih biti još i očekuje nas baraž", kazao je selektor reprezentacije pa dodao:

"Što se tiče momaka, mislim da će biti nekih novih imena. Vidjet ćemo kako će to izgledati, moramo napraviti kontinuitet igranja na velikom takmičenju pa ćemo vidjeti koliko smo daleko od toga da odemo u drugi krug takmičenja. Momke još jednom želim pozdraviti i poželjeti im sreću u njihovim klubovima", istakao je Šuman.

Šuman je rekao da našu reprezentaciju očekuje proces koji treba nastaviti kako bi u narednim godinama igrali bitniju ulogu u svjetskom rukometu.

"Znali smo u kakvoj smo grupi, šta nas očekuje, ali tako je kako je. Plasman kao plasman uopšte nije bitan, bitno je da ove stvari shvatimo i pokušamo ih unaprijediti, da broj od 12 tehničkih grešaka smanjimo na pet, što je proces. Očekujemo i da će neke logističke stvari doći na svoje mjesto i da će nam olakšati rad", kazao je Šuman na kraju.

"Idemo na Svjetsko prvenstvo"

Marko Panić rekao je da vjeruje kako će rukometna reprezentacija BiH igrati na Svjetskom prvenstvu u Egiptu 2021. godine.

"Imali smo teške protivnike u grupi, pogotovo Portugal koji je iznenadio sve. Što se tiče nas, pokazali smo da se u BiH igra dobar rukomet i kao što je selektor rekao, tehničke greške moramo svesti na minimum, jer su to stvari koje su očite. Svaka ekipa protiv koje ćemo igrati će nas ozbiljno shvatiti, a ja iskreno mislim da ćemo igrati Svjetsko prvenstvo 2021. godine", kazao je Panić.

Nikola Prce je rekao da je naš tim hrabro tražio svoje šanse protiv Norveške i Portugala, a na pitanje da li će nastaviti igrati za reprezentaciju rekao je da u ovoj situaciji ne može odgovoriti na to pitanje.

"Znali smo da smo u nezavidnoj situaciji zbog jačine Francuske i Norveške, ali i Portugala koji se pokazao. Mi smo imali nadu prije izvlačenja grupa, dali smo sve od sebe i tražili smo svoje šanse protiv Norveške i Portugala, ali da je bilo sportske sreće s grupama možda bi za nas bila bolja sreća. Ne znam da li ću igrati više za reprezentaciju, vidjet ćemo, jer puno faktora zavisi od toga", kazao je Prce.