Rukomet
0

Rukometaši BiH počinju pripreme za kvalifikacije za EP

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine već po tradiciji krajem decembra počinje pripeme za nastupe u kvalifikacijama za najveća međunarodna takmičenja.

Izabranici selektora Halida Demirovića okupit će se u utorak na Ilidži, koja će biti pripremna baza najboljim bh. rukometašima, koje za 20 dana očekuju četiri utakmice, protiv Belgije i Švedske, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvu 2008. godine u Norveškoj.

Na prozivci, sutra u 13.00 sati u hotelu Hollywood, Demiroviću bi trebalo da se jave sljedećih 15 igrača:

golmani: Enid Tahirović, Ratko Vujović i Adnan Šabanović; lijeva krila: Vukašin Stojanović i Amir Čakić; desna krila: Adnan Jaškić i Muhamed Mustafić; pivoti: Vladimir Veselinov i Muhamed Toromanović; lijevi bekovi: Mirsad Terzić i Sakib Omerović; srednji bekovi: Adnan Harmandić i Damir Doborac; desni bekovi: Branislav Obradović i Darko Maritnović.

Selektor definitivno neće moći da računa Srđana Trivnidžu i Nikolu Maleševića, te u prvoj fazi priprema na Nikolu Prcu. Zbog težih povreda definitvno je otkazan dolazak prve dvojice, dok se mogući priključak reprezentacije Prce očekuje za susrete sa Šveđanima.

Nakon tri obavljena treninga u dvorani KSC Ilidža (utorak i srijedu), reprezentacija će 27. decembra otupovati u Švicarsku gdje će učestvovati na jakom međunarodnom turniru - "Yellow cup". Dvodnevni turnir bit će održan u Winterthuru, 28. i 29. decembra u okviru kojeg će će najbolji rukometaši BiH odigrati četiri susreta. Bh. tim dnevno će igrati po dvije utakmice po izmijenjenim pravilima prema kojim će se poluvremena igrati po 20 minuta. Prvog dana turnira, 28. decembra, rukometaši BiH igrat će susrete protiv domaće selekcije Švicarske (18.15 sati), a zatim protiv Japana (21.15). Narednog dana, 29. decembra, na programu su utakmice s Kuvajtom (16.30), te na kraju s Tunisom (19.30).

Po povratku iz Švicarske bh. rukometaši će se nakon trodnevnog odmora ponovo okupiti 2. januara, a zatim u drugoj fazi priprema učestvovati na turnirru u Slo-Cro cup, u Kopru i Puli. Na ovom turniru će odigrati tri susreta protiv Grčke (5. januara, Kopar), Hrvatske (6. januara, Pula) i Slovenije (7. januara, Kopar).

Oba domaća kvalifikaciona susreta selekcija BiH će igrati u Visokom, 14. januara protiv Belgije i 19. januara protiv Švedske. Utakmice u gostima na rasporedu su 12. januara u Haseletu protiv Belgije, te 21. januara u Orebru protiv Švedske. Pobjednik grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama - baražu.