Okončan debakl u kvalifikacijama
0

Rukometaši BiH očekivano poraženi i u Makedoniji

Piše: N. Jamaković
Vojislav Rađa, grobar bh. rukometa
Vojislav Rađa, grobar bh. rukometa
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u nedjelju navečer je u Skoplju poražena od selekcije Makedonije sa 25:19 u posljednjem, šestom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2012. godine.

Petim porazom rukometaši BiH okončali su takmičenje u kvalifikacijama na posljednjem, četvrtom mjestu u grupi. Nastup na EP, koje će se krajem januara naredne godine održati u Srbiji, iz naše, Prve grupe, izborile su selekcije Mađarske i Makedonije.

U prvoj utakmici 6. kola Mađarska je na domaćem terenu savladala Estoniju sa 34:27, čime susret Makedonija - BiH nije imao rezultatskog značaja.

Što se tiče nas, nakon šest odigranih utakmica u ovim kvalifikacijama pod palicom Vojislava Rađe uspjeli smo osvojiti jedan bod. Jedini bod osvojili smo upravo protiv Makedonije, kao domaćini.

Ne treba puno pameti za zaključak da je za ovaj nesvakidašnji blam naše reprezentacije najveća odgovornost na selektoru Vojislavu Rađi, koji je ostao na našoj klupi i pored stalnih prozivki rukometne i sportske javnosti, novinara i navijača.

Nadajmo se da ćemo iz ovih kvalifikacija barem izvući pouke i da nam se Rađa i "rezultat" koji je ostvario neće ponoviti.

Pored, dakle, Mađarske i Makedonije iz naše grupe, nastup na EP još su osigurale selekcije: Hrvatske, Španije, Poljske, Slovenije, Švedske, Slovačke, Njemačke, Islanda, Norveške, Češke, Danske i Rusije, te organizator Srbija.

Rezultati 6. kola u Prvoj grupi:

Skoplje: Makedonija - BiH 25:19 Gyongyos: Mađarska - Estonija 34:27

Konačna tabela:

  1. Mađarska 6 6 0 0 171:130 12
  2. Makedonija 6 3 1 2 162:155 7
  3. Estonija 6 2 0 4 154:177 4
  4. BiH 6 0 1 5 134:159 1