Izvlačenje 28. juna
69

Rukometaši BiH će u žrijebu za Evropsko prvenstvo biti u posljednjem šeširu

Piše: E. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine u žrijebu za Evropsko prvenstvo nalazit će se u posljednjem šeširu.

Naši rukometaši su sinoć u češkoj Ostravi pobjedom nad domaćom selekcijom rezultatom 24:23 osigurali historijski prvi plasman na Evropsko prvenstvo, a protivnike na smotri najboljih evropskih selekcija će saznati 28. juna kada bude obavljen žrijeb u Beču.

Naša selekcija je završila na trećem mjestu kvalifikacione grupe 5 sa isto bodova kao i Bjelorusija i Češka, ali je imala najlošiju gol-razliku te se na Evropsko prvenstvo plasirala kao jedna od tri najbolje trećeplasirane ekipe.

Evropska rukometna federacija (EHF) je već ranije odredila da će te četiri najbolje trećeplasirane selekcije biti smještene u posljednji šešir na žrijebanju zajedno sa dvije najlošije drugoplasirane reprezentacije.

Zanimljivo, EHF za razliku od FIFA-e i UEFA-e domaćinima ne daje povlašten status te je tako Austrija smještena u treći šešir, Norveška je u drugom, a Švedska u prvom šeširu.

Ranije je određeno i da će Hrvatska nastupati u grupi A koja se igra u Grazu, Austrija će biti u grupi B u Beču, Njemačka će biti u grupi C u Trondheimu, Norveška će također igrati u Trondheimu, ali u grupi D, Danska će biti u grupi E (Malmö), a Švedska u grupi F (Göteborg).

Ukoliko ne bude nekih promjena, šeširi bi trebali izgledati ovako:

Prvi šešir: Španija, Švedska, Francuska, Danska, Hrvatska i Češka

Drugi šešir: Norveška, Slovenija, Njemačka, Sjeverna Makedonija, Mađarska i Bjelorusija

Treći šešir: Austrija, Island, Crna Gora, Portugal, Švicarska i Latvija

Četvrti šešir: Poljska, Rusija, Srbija, Ukrajina, BiH i Holandija