Poraz od Švedske
185

Rukometaše BiH koštale crne rupe u finišu oba poluvremena protiv aktuelnog prvaka Evrope

E. K.
Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je u prvom kolu grupe E na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj pružila dostojan otpor aktuelnim prvacima Evrope Šveđanima, no na kraju je ipak doživjela poraz rezultatom 29:20.
Na kraju se kao ključni momenat meča ispostavila crna rupa našeg nacionalnog tima u periodu od 22. do 30. minute u oba poluvremena kada su Šveđani napravili veći dio posla i došli do trijumfa na današnjem susretu.

Inače, Šveđani su utakmicu otvorili sa nekoliko loših odluka u napadu što je iskoristila naša reprezentacija i u drugoj minuti povela preko Senjamina Burića nakon čega je uslijedio period od nekoliko minuta bez gola našeg nacionalnog tima što je iskoristila Švedska i postigla dva gola preko Gottfridsona i Lagergena te došla do vodstva od 2:1.

Uslijedio je pogodak Panića sa sedam metara za izjednačenje rezultata poslije čega su Šveđani napravili mini seriju od 2:0 i prvi put na utakmici došli na plus dva, bilo je 4:2. Nedugo poslije skandinavska selekcija je došla i do tri gola prednosti, bilo je 7:4 nakon čega su Šveđani u 21. minuti pogriješili, a Benjamin Burić je sjajno uposlio Mehmedčehajića koji je pogodio za 7:5.

Naša radost nije dugo trajala budući da je Hampus Wanne postigao četiri uzastopna pogotka i odveo Šveđane na plus šest, bilo je 11:5. Panić nakon toga nije iskoristio sedmerac, a kaznio nas je Claar i postigao još jedan gol za plus sedam Šveđana, a seriju Skandinavaca je prekinuo Mirko Herceg u 29. minuti i pogodio za 12:6 da bi potom pogodio Lukas Sandell, no na drugoj strani je uzvratio Davidović i pogodio za 13:7.

Tu nije bio kraj golovima na ovoj utakmici budući da su Šveđani nakon timeouta odigrali za krilo, a mrežu Benjamina Burića je pogodio Daniel Pettersson i postavio konačan rezultat prvog dijela, bilo je 14:7.

Drugo poluvrijeme smo otvorili serijom 3:0 uz dva gola Hercega i jedan Đurđevića, a koju je prekinuo Carlsbogard golom u 35. minuti susreta za 15:10. Nekoliko minuta kasnije smo golom Nedima Hadžića sa sedam metara vratili na minus četiri, bilo je 16:12 da bi nedugo poslije Benjamin Burić postigao šesti gol u dresu reprezentacije i to s gola na gol te vratio BiH u igru, bilo je 18:15.

Nakon toga se igralo gol za gol da bi Švedska u 51. minuti susreta preko Sandella postigla gol i ponovo došla na "sigurnih" plus pet, bilo je 22:17 što je bio kraj nadanja da bh. rukometaši mogu do iznenađenja na ovom susretu.

Do kraja su Šveđani zadržali stečenu prednost i zabilježili premijerni trijumf na startu Evropskog prvenstva u Njemačkoj.

Šveđane je do pobjede vodio Hampus Wanne sa devet golova dok je Sandell dodao pet, a Gottfridson četiri. Andreas Palicka je na kraju skupio 14 uspješnih intervencija.

Kod naše selekcije Adin Faljić je bio najefikasniji sa četiri gola dok su Mirko Herceg i Marko Panić dodali po tri, a Benjamin Burić je imao osam odbrana.

Rezultat:

Švedska - BiH 29:20

Tabela: