Rukomet
0

Rukomet: Tunis napravio poduhvat

NINA
Reprezentativci Tunisa dižu u zrak trenera Seada Hasanefendića
Reprezentativci Tunisa dižu u zrak trenera Seada Hasanefendića
Završetak takmičenja po grupama na 19. Svjetskom prvenstvu u rukometu obilježen je apsolutnim poduhvatom domaćina prvenstva reprezentacije Tunisa selektora Seada Hasanefendića, koja je neočekivano ostavila iza sebe favorizirane reprezentacije Francuske, Rusije i Slovenije i izborila plasman u polufinale.

Plasmanom u drugi dio takmičenja s prve pozicije u grupi Tunižani su prijatno iznenadili, a prodorom među četiri najbolje ekipe na svijetu zasigurno su zatekli ne samo ljubitelje svjetskih rukometnih dešavanja, nego i vlastite brojne navijače.

Mora se, međutim, priznati da su domaći rukometaši ostvarili snove više nego zasluženo. Igrali su kontinuirano stabilno, izuzetno požrtvovano i kvalitetno.

To su na svojoj koži najprije osjetili Francuzi, a posebno Danci u A grupi prvenstva, da bi domaćini u nastavku natjecanja očitali lekciju, nikom drugom do moćnoj reprezentaciji Rusije, koju su bukvalno deklasirali.

Tuniska reprezentacija je time na domaćem terenu postigla historijski uspijeh, postavši tek druga izvanevropska ekipa, poslije reprezentacije Egipta 2001., koja se plasirala u polufinale prvenstva svijeta.

Druga na listi iznenađenja je reprezentacija Grčke, debitant na svjetskoj rukometnoj smotri, koja je međutim posustala na odlučujućoj prepreci.

Spretni grčki rukometaši također su u prvoj fazi takmičenja bili u središtu pažnje poslije pobjede nad Francuzima, u drugoj su nadigrali Ruse, ali kada su polufinale imali u rukama pokleknuli su protiv najslabijeg tima u grupi - reprezentacije Češke.

Bez obzira na propuštenu historijsku priliku Grci mogu biti posve zadovoljni ostvarenim u Tunisu, jer su stigli mnogo dalje nego što su, bez sumnje, i sami očekivali, pa će se za peto mjesto boriti s reprezentacijom Srbije i Crne Gore.

Dvostruki prvak svijeta Francuska je poslije ponižavajućeg poraza od Grčke i remija protiv Tunisa smogla snage uzdignuti se u nastavku turnira i pobjedama nad Rusijom i Češkom, s remijem protiv Slovenije, stići tamo gdje joj je i mjesto - u polufinale.

Osim neočekivanog poduhvata reprezentacije Tunisa, plasman Hrvatske, Španjolske i Francuske u polufinale može se smatrati realnim ishodom takmičenja po grupama na prvenstvu svijeta.

Najveće razočaranje predstavljaju debakli svjetskih velesila Švedske, Rusije i Njemačke, a posebno Danske, koja je eliminirana još u prvom krugu.