Rukomet
1

Rukomet: Šveđani i Francuzi u polufinalu SP-a

FENA
Foto: F. K./Klix.ba
Francuska-Egipat (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Rukometaši Švedske plasirali su se u polufinale Svjetskog juniorskog prvenstva u BiH nakon što su u drugom današnjem četvrtfinalnom meču savladali Holandiju s 30:25.

Izabranici Jana Karlssona slomili su otpor Holanđana tek u drugom poluvremenu. Nošeni odbranama rapoloženog golmana Barta Ravensbergena, Holanđani su prvi period susreta okončali u svoju korist rezultatom 13:10.

U drugom poluvremenu švedska ekipa je zaigrala mnogo bolje i trebalo im je samo pet minuta da dođu do izjednačenja (15:15), a samo nekoliko minuta kasnije realizacijom odličnih kontra-napada došli su i do vodstva (18:17).

Šveđani su došli do novog trijumfa zahvaljujući odličnoj odbrani, ali i greškama holandske reprezentacije koje je protivnički tim znao iskoristiti na najbolji način. Najraspoloženiji igrači u Švedskoj bili su Berg, Freiman i Stenmalm sa po pet postignutih golova.

U polufinalu Šveđani će igrati protiv vršnjaka iz Francuske koji su u prvom četvrtfinalnom meču savladali Egipat s 35:33.

Danas su na rasporedu i preostali četvrtfinalni mečevi a sastaju se: Španija - Švicarska (18.30) i Hrvatska - Brazil (21.00).

Reprezentacija BiH, koja je u osmini finala poražena od Egipta, a zatim u meču za plasman od 9. do 16. mjesta od selekcije Njemačke, sutra će igrati protiv Argentine za plasman od 13. do 16. mjesta.

Ukoliko mladi bh. rukometaši pobijede Argentinu, za konačan plasman na SP-u igrat će protiv pobjednika meča između Danske i Tunisa.