Rukomet
0

Rukomet: Reprezentacija BiH otputovala u Mađarsku

FENA
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine danas je otputovala u mađarski Gyongyos, gdje će u subotu u 16.00 sati sa domaćom selekcijom odigrati prvi susret baraža za učešće na svjetskom prvenstvu u 2009. godine Hrvatskoj.

Selektor reprezentacije Halid Demirović na press konferenciji istakao je, da su svi igrači zdravi i spremni.

" U Mađarsku putujemo bez ikakvog straha i kompleksa. Naši momci su u posljednjih 15 mjeseci pokazali da izrastaju u jaku reprezentaciju, koja ima karakter. Siguran sam da će svi igrači dati sve od sebe da napravimo dobar rezultat. Odigrali smo dosta turnira i mislim da imamo pravo da vjerujemo u sebe, što ćemo i pokazati", kazao je Demirović.

Ponajbolji bh. rukometaš - lijevi bek Mirsad Terzić, član slovenskog Celja, ističe da je prvi susret najbitniji.

"Pokušat ćemo da ga odigramo što bolje i borbenije, a onda u revanšu u punoj Skenderiji izborimo nastup na SP. Mađari jesu favroti, ali učinit ćemo sve da ih iznenadimo", smatra Terzić.

Mali hendikep za bh. tim je neigranje u prvom susretu pivota Bojana Skoke, koji još uvijek nije dobio naše državljanstvo, a time i pravo igranja za reprezentaciju. Očekivanja su da će do revanša, 14. juna u Sarajevu, taj problem biti riješen.

Panirano je da rukometaši BiH večeras i sutra u Gyongyosu, koji je nalazi 100 km sjeverno od Budimpešte, odrade dva treninga, da se adaptiraju i upoznaju sa dvoranom, kao i da analiziraju igru Mađara. Očekuje se da će bh. tim u dvorani, koja prima oko 1.200 gledalaca, bodriti 150 naših navijača.

Prvi susret Mađarska - BiH sudit će Rusi Viktor Poladenko i Igor Černega, dok će delegat biti
Henrik la Cour Laursen iz Danske.

Pod vodstvom selektora Demirovića, direktora reprezentacije Mirze Muzurovića i generalnog sekretara Rukometnog saveza BIH Smaje Karačića, boje naše zemlje će braniti:

golmani: Enid Tahirović, Adnan Šabanović, Nebojša Grahovac; lijeva krila: Vukašin Stojanović, Amir Čakić; desna krila: Muhamed Mustafić, Eldin Hajdarević; pivoti: Muhamed Toromanović, Bojan Skoko,
lijevi bekovi: Mirsad Terzić, Nikola Prce, Faruk Halilbegović; srednji bekovi: Damir Doborac, Adnan Harmandić,

desni bekovi: Branislav Obradović i Darko Martinović.

Parovi baraža za SP 2009. u Hrvatskoj:

Mađarska - BiH Slovenija - Slovačka Španija - Grčka Norveška - Ukrajina Bjelorusija - Rusija Crna Gora - Rumunija Češka Republika - Srbija

Poljska - Švicarska Makedonija - Island

Prvi susreti igrat će se 7. i 8. juna, revanši 14. i 15. juna.