Rukomet
0

Rukomet: Rađa objavio imena 11 "stranaca" za kvalifikacije

FENA
Selektor rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovine u ostavci Vojislav Rađa nakon subotnjeg žrijeba kvalifikacionih grupa za Evropsko prvenstvo 2008. godine u Norveškoj, već danas je objavio imena igrača glavnine tima na koje će računati u kvalifikacijama.

Na Rađinom spisku nalazi se 11 rukometaša, koji igraju u inostranim klubovima, dok će preostali dio ekipe biti popunjen igračima iz domaćeg prvenstva.

Rađa se opredijelio za igrače koji su bili okosnica bh. tima u prošlim kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo: Ratko Vujović, Srđan Trivundža, Damir Doborac, Vladimir Veselinov, Nikola Prce, Nikola Malešević i Branislav Obradović, te Edin Bašić, Mirko Alilović, Mirsad Terzić i Igor Rađenović.

Prema riječima generalnog sekretara Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Smaje Karačića, prvo okupljanje reprezentativaca planirano je od 23. do 29. oktobra. U tom periodu predviđeno je odigravanje nekoliko pripremnih utakmica, a postoji mogućnost i organizacije međunarodnog turnira u BiH na kojem bi učestvovale četiri reprezentacije. Također je planirano da se reprezentativci iz domaćeg prvenstva do decembra okupljaju vikendima ili u kraćim pauzama prvenstva.

Žrijeb nije bio naklonjen najboljim rukometašima BiH, koji će u Sedmoj kvalifikacionoj grupi za protivnika imati selekciju Švedske, nekadašnjeg višestrukog svjetskog i evropskog prvaka, koja je apsolutni favorit. Drugi protivnik rukometaša BiH u grupi bit će ekipa Belgije.

Kvalifikacije će se igrati od 9. do 21. januara 2007. godine. Samo pobjednik Sedme grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama (baražu), koji će se igrati u junu naredne godine.