Rukomet
0

Rukomet: BiH poražena od Turske 34:28 (15:13)

NINA
Rukometna reprezentacija BiH izgubila je danas u Ankari od reprezentacije Turske sa 34:28 u drugoj utakmici kvalifikacija za Evropsko prvenstvo koje se 2006. održava u Švajcarskoj.

Usprkos neočekivanom porazu naši najbolji rukometaši ne moraju biti u potpunosti razočarani - bolja gol razlika u odnosu na Tursku zadržala ih je na drugoj poziciji u Grupi 2, koja na kraju ovog kvalifikacijskog ciklusa donosi plasman u baraž.

Od samog početka susreta prednost je bila na strani domaćina, koji su bez većih teškoća iskorištavali pogreške naših rukometaša. U jednom trenutku Turci su imali četiri pogotka prednosti, ali od polovine prvog poluvremena do odlaska na odmor ta se razlika kretala od dva do tri pogotka.

Nepovezanom igrom s dosta nepokrivenog prostora u odbrani bh. rukometaši dopustili su Turskoj da na poluvrijeme ode s dva pogotka prednosti (15:13). Činilo se da drugi dio ipak donosi bolju igru naših - izabranici Kasima Kamenice su sustigli prednost, a onda i poveli (20:19), no došlo je do velikog pada u igri - bezbroj pogrešaka u napadu rezultiralo je s nekoliko uzastopnih kontri Turske, koja se brzo odlijepila na sigurno odstojanje.

Njihova prednost do kraja susreta konstantno je rasla, a da su imali više koncentracije u završnici, Turci bi na kraju slavili i s više od šest golova prednosti. Najbolji strijelci susreta s po devet postignutih pogodaka bili su turski reprezentativci Done i Hatirnaz, a izvrsnu partiju u redovima domaćina pružio je i golman Hocaoglu sa 17 odbrana.

Kod BiH treba izdvojiti Maleševića sa sedam, Bašića s pet i Martinovića s četiri postignuta pogotka. Sljedeći ispit za bh. sastav bit će gostovanje u Belgiji koje je na rasporedu 12. januara.

U prvom susretu s Turskom, igranom 5. januara u dvorani “Mirza Delibašić”, izabranici Kasima Kamenice uvjerljivo su pobijedili sa 40:31.

Grupa 2:

  1. Makedonija 2 2 0 73:40 4
  2. BiH 2 1 0 1 68:65 2
  3. Turska 2 1 0 1 65:68 2
  4. Belgija 2 0 0 2 30:73 0