Ističe rok
2

Rukomentni savez BiH se vraća u svoje prostorije, vanredna skupština 26. augusta

Piše: D. B.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Rukometnom savezu BiH prijeti suspenzija Evropske rukomente federacije (EHF) ukoliko do 20. augusta ne bude riješena katastrofalna situacija u krovnoj kući našeg rukometa.

Kao što je već poznato, EHF ima uvid u situaciju koja vlada u RSBiH, a koja se odnosi na pravne, finansijske i organizacione aspekte, kao i ostavku generalne sekretarke Lejle Hairulahović.

Suspenzija EHF-a znači zabranu nastupa bh. klubova u evropskim takmičenjima, kao i zabranu igranja kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Još 9. augusta je u Bugojnu održan sastanak osnivača Rukometnog saveza BiH, predstavnika Rukometnog saveza Federacije BiH i Rukometnog saveza RS, koji su usaglasili potencijalne modele prevazilaženja postojećeg stanja u RSBiH. Potom je počeo rad na izradi pravnih okvira za pronalazak rješenja izlaska iz teške situacije.

Jedan od uslova je vanredna skupština RSBiH, koja je zakazana za 26. august u Sarajevu.

Kako je navedeno na zvaničnoj Facebook stranici rukometne reprezentacije BiH, čelnici dva saveza složni su u tome da rukomet ne smije stati, kako klupski, tako ni reprezentativni pa su odlučni da učine sve kako bi sva takmičenja u muškoj i ženskoj Premijer ligi BiH počela 22. i 23. septembra.

Dosadašnja uposlenica RSBiH Alma Čengić je imenovana na mjesto privremenog operativca RSBiH, a to znači da će registracija rukometaša i rukometašica proteći kako je i planirano. Također, dva entitetska saveza će poslati novo pismo u EHF u kojem će navesti sve planirane korake u rješavanju problema, a sve kako bi se izbjegla bilo kakva suspenzija.

Zahvaljujući utjecaju glumca Emira Hadžihafizbegovića riješeno je pitanje sjedišta RSBiH, odnosno povratka u već korištene prostorije u ulici Ćemaluša 6 i to u periodu od narednih 18 mjeseci.

Do isteka roka EHF-a ostala su još četiri dana.