Rukomet
0

RK Bosna LO: Harmandić je krivac za eliminaciju iz Lige prvaka

FENA
Rukometni klub Bosna Lido osiguranje povodom izjave Adnana Harmandića o prelasku u Gorenje oglasio se saopćenjem u kome navodi da je njegov dogovor sa slovenskom ekipom utjecao na igre ovog igrača u posljednjim susretima i eliminaciju iz Lige prvaka.

Bosna LO je izrazila zaprepaštenje zbog aktivnosti koje je ekipa Gorenje poduzela u proteklih mjesec i po dana na "destabilazaciji sarajevskog kluba, a zbog njihovog prolaska u drugi krug Lige prvaka".

"RK Gorenje je angažirao Sašu Bratića, menadžera iz Srbije s razgranatim poslovno-finansijskim shemama, za akciju 'vrbovanja' našeg najboljeg igrača Adnana Harmandića. Finale ovog "prljavog" transfera je obavljeno uoči i neposredno nakon utakmice Gorenje -Bosna u Velenju, koja je završila minimalnom pobjedom Gorenja uz katastrofalnu igru Adnana Harmandića. Dok nam je svakodnevno objašnjavao razloge loše igre Bosne, čiji je glavni zamajac upravo on, Adnan Harmandić je igrao sve slabije što je dodatno destimuliralo i ostale igrače RK Bosna LO. Po njemu sve drugo je bilo uzrok ove slabe igre, samo ne činjenica da je on već u finansijskopravnoj mašini našeg glavnog konkurenta u boju za evropsku elitu – RK Gorenja.

U potpuno drugačijem svjetlu sada vidimo uzroke njegove navodne 'profesionalne krize' na koje su upućivali začuđeni stručnjaci. Kulminaciju neprofesionalnog odnosa prema RK Bosna LO, na čijoj je platnoj listi do 30.juna 2008. kao jedan od najbolje plaćenih igrača, Harmandić je pokazao u utakmici protiv Meshkova u Bjelorusiji, kada je umjesto vođe ekipe bio najbolji igrač bjeloruskog šampiona (posredno i slovenskog Gorenja) i tako direktno doprinio porazu i oproštaju RK Bosna LO od Lige prvaka", navodi se u saopćenju Bosne LO.

Bosna je navela da je sa željom da izbori mjesto među šesnaest elitnih evropskih ekipa ranije odbila transparentne ponude Hamburga i Gumersbaha za prijevremeni raskid ugovora s Adnanom Harmandićem.

"Odlazak igrača RK Bosna u druge timove širom Evrope nikada nije bio problematičan. Problem nastaje u trenutku kad igrač ne izvršava profesionalne obaveze prema RK Bosna u toku važećeg ugovora, direktno utječući na rezultate i ugled našeg kluba, a pogotovo ako se radi o konfliktu interesa kao u slučaju Adnana Harmandića koji, u periodu igranja utakmica Lige prvaka, potpisuje ugovor s našim glavnim konkurentom za plasman u drugi krug Lige prvaka i o tome ne obavještava nikoga iz kluba", saopćila je Bosna, koja je najavila da će putem nadležnih institucija u BiH i Evropi maksimalno zaštititi sportski dignitet kluba.

"Određene pravne posljedice snosit će i Adnan Harmandić, koji je svojim potezom i nekvalitetnim igrama načeo temelje sportskog morala i ambicija zvanično najuspješnijeg sportskog kolektiva u BiH", navodi se u saopćenju RK Bosna LO.