Naslijedio Perkovca
35

Raskinuo milionski ugovor u Japanu i postao selektor Hrvatske: Sigurdsson najavio odlazak na OI

E. B.
Dagur Sigurdsson (Foto: EPA-EFE)
Dagur Sigurdsson (Foto: EPA-EFE)
Jedan od najboljih rukometnih trenera svijeta Dagur Sigurdsson (50) je raskinuo milionski ugovor u Japanu i postao selektor Hrvatske.

Hrvatski rukometni savez je na današnjoj konferenciji za medije potvrdio senzacionalnu vijest koja je danima kružila, a to je da je Dagur Sigurdsson novi selektor Hrvatske umjesto Gorana Perkovca koji je nedavno smijenjen.

Islanđanin je bio selektor Japana i na toj poziciji je zarađivao milion eura godišnje, što ga je činilo najplaćenijim rukometnim trenerom svijeta.

No, on je poželio novi izazov u Evropi, a na klupi Hrvatske će zarađivati "samo" 350.000 eura godišnje.

Sigurdsson je od 2014. do 2017. godine bio selektor Njemačke s kojom je 2016. osvojio titulu prvaka Evrope i olimpijsku bronzu.

On će debitovati na klupi Hrvatske već u martu u susretima kvalifikacija za Olimpijske igre u Parizu. Hrvatska se će se do Olimpijskih igara pokušati probiti pored Njemačke, Austrije i Alžira. Na Igre prolaze dvije najbolje reprezentacije, a sve utakmice igraju se u njemačkom gradu Hannoveru.

"Tražio sam izazov i avanturu, nešto sa strašću. Sve se spojilo. Ovo je definitivno velik izazov za mene. Veselim se. Ispred nas su dvije izazovne sedmice s puno rada. Gledao sam Hrvatsku na Euru. Ima puno mladih, ali iskusnih igrača. Izazov je pronaći balans između njih. Ambiciozan sam i entuzijastičan. Imamo puno posla, ali mislim da ću napraviti dobar posao. Ne moramo govoriti o ciljevima, jasno je da su Igre cilj. Ne moramo govoriti o prošlosti i dat ćemo sve da se plasiramo na Igre", rekao je Sigurdsson na službenom predstavljanju.