Kalkulacije
88

Put na Evropsko prvenstvo i dalje otvoren: BiH može osvojiti i prvo mjesto u grupi

Piše: E. B.
Foto: D. Z./Klix.ba
Foto: D. Z./Klix.ba
Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine i pored večerašnjeg poraza u Tuzli od Bjelorusije (31:25) ima šansu da se plasira na Evropsko prvenstvo 2020. godine, a to može ostvariti i kao pobjednik kvalifikacione grupe 5.

U posljednjem kolu kvalifikacija 16. juna naši rukometaši gostuju kod Češke, dok Bjelorusija dočekuje Finsku.

Da bi naši rukometaši završili na prvom mjestu u grupi potrebno je da savladaju Češku sa šest ili više golova razlike (Ili da slave sa pet pogodaka razlike, ali da postignu više od 26 golova), te da Bjelorusija ne savlada Finsku.

Naša selekcija bi zauzela drugo mjesto ukoliko savlada Češku, a Bjelorusija ne pobijedi Finsku. Također, našim rukometašima odgovara i remi u Češkoj, ali uz uslov da Bjelorusija izgubi od Finske.

Naravno, nijedan od ovih scenarija nije realan prvenstveno iz razloga što je Bjelorusija apsolutni favorit protiv Finske i zaista je teško očekivati da Finci ne zabilježe i šesti poraz u kvalifikacijama.

Stoga je najrealnije da naša selekcija na Evropsko prvenstvo ode kao jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije iz kvalifikacija.

Da bi to ostvarila trebat će odigrati barem neriješeno u Češkoj i u tom slučaju bi sigurno bila jedna od četiri najbolje trećeplasirane selekcije.

Ukoliko naša selekcija izgubi u Češkoj, imat će samo dva boda u poretku trećeplasiranih selekcija (odbijaju se rezultati protiv posljednjeplasirane ekipe iz grupe) i trebat će joj se poklopiti nekoliko rezultata u ostalim grupama.

Rukometaši BiH trebaju biti bolji od četiri konkurenta, a veoma je izgledno da će to i ostvariti.

Najizgledniji način da se naši reprezentativci plasiraju na Evropsko prvenstvo ukoliko izgube u Češkoj imaju u slučaju da Poljska dobije Izraela kod kuće, Island savlada Tursku kod kuće, Italija izgubi kod kuće od Rusije (susret se igra 13. 6.) i od Mađarske u gostima, da Holandija izgubi od Latvije u gostima, te da Crna Gora savlada Ukrajinu kod kuće.

Ukoliko se dese četiri od ovih pet ishoda, što je izuzetno realno, naša selekcija će se sigurno plasirati na Evropsko prvenstvo koje će se iduće godine održati u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Naravno, postoji i još nekoliko kombinacija koje i nisu toliko realne, te ih ovom prilikom i nema potrebe spominjati.