Rukomet
0

Prihod od SP-a blizu 11 miliona eura

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Prihodi sa Svjetskog rukometnog prvenstva su oko 80 miliona kuna (oko 11 miliona eura), a prodato je više od 143.000 ulaznica," istakao je Sandi Šola, predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza (HRS) na novinarskoj konferenciji HRS-a.

Prvi čovjek hrvatskog rukometa je naglasio kako su ovo neslužbeni podaci jer još uvijek nije poznata konačna bilanca prvenstva. Završni račun biti će poznat za nekoliko sedmica kada stignu svi prihodi, ali i svi računa na naplatu.

Šola je otkrio kako je najviše novca potrošeno na smještaj igrača, sudaca, čelnika Svjetske rukometne federacije (IHF) i VIP gostiju, dok bi najviše novca trebali donijeti ugovori s gradovima domaćinima. Međutim, do sada je jedino Osijek podmirio sve svoje obaveze, dok naprimjer Split i Varaždin nisu platili niti lipe. Ostali gradovi su podmirili dio iznosa na koji su se obavezali ugovorima.

"Imamo velikih problema s gradovima. Od 19,5 miliona kuna koliko ukupno moraju platiti do sada smo dobili oko osam miliona kuna," izvijestio je dopredsjednik HRS-a Zoran Gobac dodavši kako trenutno sve obaveze finansira HRS.

Gobac je naglasio kako će SP biti jedino takmičenje u Hrvatskoj koje će završiti u finansijskom plusu.

"Mi ćemo vam predočiti sve podatke vezane za finansije prvenstva, no nisam prijetio da je bio toliki interes za finansiranje drugih natjecanja koja su organizirana u Hrvatskoj. Kod drugih nećete dobiti te podatke," dodao je Gobac otkrivši kako je HRS zatražio četiri stručne ekspertize suđenja u finalu SP-a.

"Prva je pokazala katastrofalne podatke - omjer pogrešaka danskih sudaca je bio 23-3 na našu štetu. Mi se ne možemo boriti protiv toga jer smo mali. Bilo je jasno kako se Francuzima vraća za krađu na posljednjem SP-u u Njemačkoj," zaključio je Gobac.