Rukomet
0

Predstavljen bh. tim za juniorsko Svjetsko prvenstvo u rukometu u našoj zemlji

Piše: N. Jamaković
Juniorska rukometna reprezentacija BiH (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bosna i Hercegovina će u julu biti domaćin Svjetskog rukometnog prvenstva za juniore, na kojem će se takmičiti 24 reprezentacije.

Prvenstvo će biti održano od 14. do 28. jula u četiri grada - Banjoj Luci, Zenici, Ljubuškom i Sarajevu. Ekipe će biti raspoređene u četiri grupe koje će činiti po šest selekcija. Finale će biti odigrano 28. jula u dvorani Zetra u Sarajevu.

Generalni sekretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić je na konferenciji za medije u Sarajevu, upriličenoj povodom ovog događaja, istakao kako će ovo biti najveće poslijeratno takmičenje u našoj zemlji. "Učinit ćemo sve da ovo bude najbolje prvenstvo dosad i istinski praznik rukometa, jer namjeravamo predati kandidaturu za organizaciju evropskog ili svjetskog prvenstva u rukometu. Ovo je prilika da iz Bosne i Hercegovine u svijet ode jedna lijepa i pozitivna sportska priča", kazao je Karačić, ističući kako je našoj zemlji velika čast što joj je pripala organizacija ovog sportskog događaja.

On je dodao da su predstavnici selekcija učesnica SP-a zadovoljni hotelskim kapacitetima u gradovima u kojima će prvenstvo biti igrano, a dodao je da su za ovo veliko takmičenje "dotjerane" i dvorane.

Ambasadori prvenstva su velika rukometna imena Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Zdravko Rađenović i Jasna Merdan Kolar. Arslanagić se nije pojavio na konferenciji za medije, dok su drugi ambasadori istakli kako je ovo velika prilika da rukomet u našoj zemlji krene uzlaznom putanjom. Na tom fonu je i selektor juniorskog tima BiH Zdenko Grbavac, koji je jučer okupio reprezentaciju za pripreme za SP.

"Vjerujem da sam pogodio pri odabiru igrača, a ovi momci će ostaviti srce na terenu kako bi ostvarili što bolji rezultat i predstavili našu zemlju u što boljem svjetlu", rekao je Grbavac. Ovom prilikom prvi put je i zvanično predstavljen naš juniorski tim za Svjetsko prvenstvo.