Zadovoljan urađenim
1

Predsjednik Rukometnog saveza BiH najavio povlačenje na kraju mjeseca

E. B.
Marinko Umičević (Foto: Facebook)
Marinko Umičević (Foto: Facebook)
Predsjednik Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine Marinko Umičević će biti na ovoj funkciji do kraja januara, a ukratko je sumirao šta je sve urađeno u proteklom periodu.
Umičeviću je mandat istekao u novembru prošle godine, ali je na molbu ostalih članova Rukometnog saveza BiH odlučio ostati na tom mjestu do okončanja Evropskog prvenstva.

Kako je istakao, na kraju ovog mjeseca se i definitivno povlači s mjesta predsjednika saveza.

"Na čelu Rukometnog saveza BiH se nalazim do kraja ovog mjeseca, iako mi je istekao mandat u novembru, ali su me zamolili da ostanem do povratka reprezentacije s Evropskog prvenstva koje se odigrava u Norveškoj, Švedskoj i Austriji", stoji u objavi na Facebooku.

Umičević ističe da je zadovoljan što je savez našao način da reprezentacija ode na Evropsko prventvo te da igračima i stručnom štabu sve bude plaćeno.

"Moram da kažem da sam uspio zajedno s Upravnim odborom, tj. dijelom UO koji je pokazao interes, da odemo na Evropsko prvenstvo na kojem se nismo osramotili. Platili smo igračima putne troškove, dnevnice te nabavili novu sportsku opremu. Ovom prilikom se zahvaljujem firmi No1 iz Travnika, kao i BH Telecomu. Nažalost, premijer FBiH gospodin Novalić nam nije uplatio obećanih 100.000 KM koje smo planirali podijeliti igračima kao nagradu", objavio je Umičević.

Umičević ima jasnu viziju kada je riječ o budućnosti bh. rukometa.

"Iz ovog nastupa u Norveškoj ćemo izvući pouku te ćemo u aprilu početi pripreme za Svjetsko prvenstvo, jer nam je sada glavni cilj odlazak na SP. Moramo zavesti red u stručnom štabu, uvesti funkciju sportskog direktora, kao i mjesto generalnog sekretara, te podignuti rad stručnog štaba na jedan viši nivo. Treba odraditi pripreme za početak proljetnog dijela prvenstva, kao i pripreme za učešće omladinske selekcije B divizije u Bugojnu i pokušati se vratiti u A diviziju", napisao je Umičević.

"Lično sam zadovoljan onim šta sam uradio za vrijeme svoga mandata te se nadam da će moj nasljednik ovaj moj rad nadograditi. Zahvaljujem se Olimpijskom komitetu BiH i predsjedniku Izetu Rađi, kao i ministru kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvadu Kuriću koji je donirao 100.000 KM u ime Kantona Sarajevo, što je jedina i najveća donacija koju smo dobili. Spasili smo obraz i čast Rukometnog saveza BiH i države BiH, ali je sve to bilo na mišiće i improvizaciju, bez uređenog društva. Reprezentacija treba da bude projekt države", napisao je Marinko Umičević.