Rukometaši izborili EP
57

Prce: Možda se ne znamo veseliti, jer ovo je jako veliki uspjeh za reprezentaciju i narod

H. H.
Foto: I. Š./Klix.ba
(Foto: I. Š./Klix.ba)
Povodom plasmana naše rukometne reprezentacije na Evropsko prvenstvo, danas je u Sarajevu održana konferencija za medije Rukometnog saveza BiH.

Ovo će biti drugi put u historiji da se reprezentacija Bosne i Hercegovine plasirala na Evropsko prvenstvo. Naši reprezentativci su učestvovali i na posljednjem Evropskom prvenstvu 2020. godine koje je održano u Austriji, Norveškoj i Švedskoj.

Predstojeće Evropsko prvenstvo će biti održano od 13. do 30. januara 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, a na njemu će nastupiti 24 ekipe. Žrijeb će biti obavljen 6. maja u Beču.

Potpredsjednik Rukometnog saveza BiH Mensur Sinanović čestitao je našim rukometašima plasman na Evropsko prvenstvo, poželjevši im sreću u predstojećem žrijebu.

Istakao je da je Upravni odbor RS BiH učinio sve da omogući sve potrebne uslove našim rukometašima, što je na kraju dalo rezultat.

Pomoćnik u stručnom štabu selektora Ivice Obrvana Mario Kelentrić, izvinio se u ime selektora koji zbog klupskih obaveza nije mogao prisustvovati konferenciji za medije.

"Zahvaljujem se svim igračima koji su igrali u kvalifikacijama kao i članovima bivšeg stručnog štaba koji su postavili određene temelje na početku kvalifikacija. Hvala i članovima Upravnog odbora koji su nam omogućili sve potrebne uslove za rad", kazao je Kelentrić koji se osvrnuo i na jučerašnju utakmicu protiv Austrije u Grazu u kojoj smo poraženi 27:23.

"Utakmica je bila iscrpljujuća, pogotovo nakon duela s Njemačkom. Izgubili smo, ali bili smo sretni zbog plasmana na Euro. Znali smo i prije utakmice u Grazu da smo se gotovo plasirali na EP, što se odrazilo i na našu igru. Osnovni cilj je bio plasman na EP. Ove tri utakmice otkako smo ovdje, prošle su jako dobro. Atmosfera je bila dobra i napravili smo sve što je trebalo za plasman na Euro", kazao je pomoćnik Ivice Obrvana.

Reprezentativci Nikola Prce i Adi Ahmetašević također su istakli zahvalnost svima na čelu sa stručnim štabom, igračima, navijačima i čelnicima saveza.

"Mislim da je utakmica s Austrijom bila ključna i znali smo da u tim utakmicama trebamo tražiti šansu. Jučer smo odigrali loše, ali već prije utakmice znali smo da smo skoro sigurno na EP. Možda se ne znamo veseliti, jer ovo je jako veliki uspjeh za ovu reprezentaciju i narod", kazao je Prce.

"Sve ovo djeluje mi pomalo nestvarano i ovo je velika stvar za cijelu državu. Selektor je zračio samopouzdanjem, a to je prenio i na nas. U Austriji smo igrali loše, ali zadovoljni smo plasmanom na Euro i nadamo se da ćemo ostvariti dobar rezultat na Euru", riječi su Ahmetaševića.

Član komisije za rukometne aktivnosti RS BiH Asim Šahman dotakao se i predstojećih aktivnosti saveza i ostalih reprezentativnih selekcija.

"Prvi put u historiji bh. rukometa imamo formirane sve selekcije, uključujući i ženske. Sve one kreću sa samog dna, ali nadam se da ćemo vrlo brzo isplivati. Moramo nešto učiniti da poboljšamo rad s mladima i da popravimo bazu rukometa", kazao je Šahman.