Rukomet
0

Povoljan žrijeb za rukometne reprezentacije BiH u kvalifikacijama za Evropsko i SP

FENA
Muška rukometna reprezentacija BiH u kvalifikacijama za svjetsko prvenstvo 2009. u Hrvatskoj igrat će u Petoj grupi sa selekcijama Litvanije i Finske, određeno je prije tri dana žrijebom u slovačkoj Bratislavi.

Selektor Halid Demirović i generalni seretar Rukometnog saveza BiH Smajo Karačić na pres-konferenciji istakli su da je ovog puta žrijeb bio naklonjen i da bh. reprezentacija ima realne šanse da izbori učešće u baražu.

"Litvanija i Finska su ekipe koje ne treba potcijeniti. U svojim redovima imaju po nekoliko igrača koji nastupaju za njemačke i švedske klubove. Ipak, uz dobru pripremu i ozbiljan pristup možemo da prođemo ove dvije reprezentacije. Do 15. augusta objavit ću širi spisak 22 do 25 igrača, a okosnicu tima činit će rukometaši koji su nastupili u januarskim kvalifikacijama za EP. Želim da taj krug igrača proširim i da na svakoj poziciji imamo najmanje tri do četiri igrača", kazao je Demirović.

Selektor je predstavio okvirni plan okupljanja i priprema rukometaša za nastup u kvalifikacijama.

Izvjesno je da će reprezentacija BiH učestvovati na dva jaka međunarodna turnira u Tunisu (u oktobru), "Croatia kupu" u Hrvatskoj, početkom januara 2008. Na ovim turnirima učestvovat će ekipe iz vrha svjetskog rukometa, Danska, Norveška, Tunis, Hrvatska i Slovenija. Pored toga ekipa BiH ima poziv da krajem decembra učestvuje na "Yellow cupu" u švicarskom Winterthuru, gdje bi trebalo da brani prvo mjesto osvojeno prošle godine.

Kvalifikacije će se igrati od 2. do 20. januara 2008., a pobjednik grupe izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama (baražu), koje će se igrati 7./8. juna i 14./15. juna 2008. Prvi susret kvalifikacija rukometaši BiH će igrati 9./10. januara u Finskoj.

Generalni sekretar RSBiH Smajo Karačić istakao je da je i ženska reprezentacija u Bratislavi imala povoljan žrijeb u kvalifikacijama za nastup na EP-u 2008. u Makedoniji.

"Igrat ćemo u grupi s Bjelorusijom, Litvanijom, Islandom, Grčkom i Izraelom. Prve dvije ekipe su apsolutni favoriti, ali smatram da se s ostalim reprezentacijama možemo ravnopravno boriti za treću poziciju", kazao je Karačić.

Svih šest reprezentacija učestvovat će na kvalifikacionom turniru od 27. novembra do 2. decembra u Litvaniji. Tri najbolje reprezentacije izborit će nastup u dodatnim kvalifikacijama (baražu).