Rukomet
27

Poraz podmlađene rukometne reprezentacije BiH protiv Rusije

Piše: A. U.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2014. u Danskoj, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine poražena je od reprezentacije Rusije u dvorani KSC Mladost u Visokom rezultatom 32:23.

Novim porazom izabranici Dragana Markovića ostali su na posljednjem mjestu tabele u grupi 7 bez ijednog osvojenog boda u tri odigrana meča, a situacija u poretku ostalih reprezentacija je zanimljiva s obzirom da Rusija, Austrija i Srbija imaju isti broj bodova - po četiri.

Najučinkovitiji igrač današnje utakmice bio je Rus Dibirov sa devet golova, a odličnim se pokazao i ruski golman Levšin sa 14 odbrana. Od bh. igrača najviše su se istakli Vražalić, Milas i Savić sa po četiri gola.

Ovo je prvi put da je reprezentacija BiH nastupila u ovakvom sastavu, sa samo četvoricom standardnih reprezentativaca. Selektor Marković odlučio je da u našoj ekipi obavi smjenu generacija. Favoriziranim gostima suprotstavio se znatno izmijenjen sastav u odnosu na dosadašnje nastupe U ekipu su ostala samo četvorica dosadašnjih standardnih reprezentativaca - Muhamed Toromanović, Nebojša Grahovac, Vladimir Vranješ i Faruk Vražalić, dok među pozvanim nije bilo petorice dugogodišnjih reprezentativaca.

Selektor Rusije Oleg Kulešov u Visoko je doveo isti sastav s kojim je nastupio na Svjetskom prvenstvu u Španiji gdje je njegov tim zaustavljen u osmini finala.

Prvih pet napada utakmice završeno je golovima. Rusi su u prvom poluvremenu poveli sa četiri gola razlike, ali ih je naša reprezentacija počela lagano sustizati i, nakon vrlo dinamične igre, prvo poluvrijeme završilo je rezultatom 17:13 za Ruse.

U drugom poluvremenu, naši reprezentativci su se opet dobro nosili sa moćnim Rusima. Ipak, gosti su sve više potvrđivali svoju ulogu favorita, polako povećavajući gol razliku. Naši reprezentativci dali su sve od sebe, ali im je entuzijazam polako padao, a Rusi su bivali sve nadmoćniji. Na kraju su pobijedili sa rezultatom 32:23.

Utakmicu su sudili Fancuzi Said Bounouara i Khalid Sami.

Uzvratni susret ove dvije selekcije igrat će 7. aprila u Krasnodaru.