Grupe A i B
17

Pobjedama Islanda i Bjelorusije počelo Evropsko rukometno prvenstvo u Hrvatskoj

Piše: K. H.
Švedska - Island (Foto: EPA-EFE)
Pobjedama reprezentacija Islanda i Bjelorusije počelo je Evropsko rukometno prvenstvo koje se od 12. do 28. januara igra u Hrvatskoj.

Grupa A

Island- Švedska 26:24

Island je sjajno otvorio meč i već u uvodnim minutama prave seriju 4:0, a dobar ritam s početka utakmice nominalni gosti zadržali su i u nastavku prvog poluvremena u kojem su u pojedinim trenucima imali prednost od devet pogodaka razlike (14:5).

Ipak, Švedska je u posljednjim minutama prve dionice igre zaigrala bolje pa se na poluvrijeme otišlo s rezultatom 15:8 za Island, a pitanje pobjednika u ovom susretu faktički je odlučeno sredinom drugog poluvremena kada je semafor pokazivao prednost od deset pogodaka razlike za Islanđane (22:12). Šveđani su do kraja susreta pokušali napraviti pravo čudo, a odlična igra u samom finišu ipak nije ispravila loše prvo poluvrijeme pa je meč završen pobjedom Islanda rezultatom 26:24.

Island su do pobjede vodili Gudmundsson sa sedam, te Gunnarsson i Sigurdsson koji su postigli po pet pogodaka dok je u ekipi Švedske Gottfridsson postigao šest pogodaka.

Tabela:

Grupa B

Bjelorusija - Austrija 27:26

U prvom susretu grupe B reprezentacija Bjelorusije savladala je Austriju minimalnim rezultatom 27:26. Austrijanci su na samom početku meča stigli u prednost od 1:0, a to se kasnije ispostavio i kao jedini trenutak na meču u kojem su imali prednost.

Nakon prvog poluvremena u kojem je Bjelorusija imala prednost od dva pogotka razlike, Austrijanci su zaigrali puno bolje i tokom čitavog drugog poluvremena držali su rezultatsku neizvjesnost koju ipak nisu iskoristili te je meč završen pobjedom Bjelorusije od 27:26.

Najefikasniji igrač u pobjedničkoj ekipi bio je Kuleš koji je postigao šest pogodaka, a pratio ga je Pukhouski sa pet pogodaka. U ekipi Austrije najviše pogodaka postigao je Bilyk koji je meč završio sa sedam pogodaka te je ujedno bio i najefikasniji rukometaš na ovom meču.

Tabela: