Posljednji meč
136

Pobjeda osigurava plasman na EP: Bh. rukometaši vjeruju u trijumf protiv Austrije u Beču

Piše: Edin Isanović
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Muška rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras protiv selekcije Austrije u Beču igra posljednji kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo koje će se 2018. godine održati u Hrvatskoj.

Obje selekcije imaju po četiri boda i bore se za drugo poziciju. Upisali su po dva trijumfa i tri poraza.

Izabranicima Bilala Šumana odgovara pobjeda s kojom bi ostvarili historijski rezultat.

''Igramo utakmicu u kojoj pobjednik odlazi na kontinentalnu smotru. Zar treba veća motivacija? Naš cilj je jasan, želimo slaviti i po prvi put izboriti plasman na Evropsko prvenstvo'', podvlači Šuman.

Šef državnog tima lišen je usluga povrijeđnog golmana Benjamina Burića, koji je bio jedan od najboljih u porazu od Španije. No, raduje povratak u ekipu Dejana Malinovića.

Za trijumf u glavnom austrijskom gradu svi bh. rukometaši moraju dati maksimum, svi moraju biti u optimalnom izdanju. I u odbrani i u napadu. Svakako, trebat će više kreacije u urganizaciji napada jer je bilo uočiljvo da je protiv Španije bh. rukometaši imaju problema u tom segmentu igre. Bilo je previše grešaka koje su na kraju presudile.

Koncentracija treba biti na nivou svih 60 minuta. Dakako, Austrija je kvalitetna reprezentacija. To je pokazalai protiv Španije od koje je u gostima izgubila samo s jednim golom razlike.

'' Selekcija Austrija ima iskustva igranja na velikim takmičenjima, ali vjerujem da ih možemo pobijediti, imamo kvalitet da to ostvarimo'', poručuje Šuman. Bez dvojbe, Terzić i saigrači imat će veliku podršku s tribina. Iz Rukometnog saveza BiH izdali su saopštenje zbog informacija za smještaj bh. reprezentacije u Beču.

''Ljubazno molimo sve ljubitelje rukometa, posebno one koji namjeravaju prisustvovati utakmici Austrija-BIH koja će se odigrati u Beču da dostojanstveno navijaju i podrže reprezentaciju BiH'', stajalo je u saopštenju.

Podsjetimo, meč u Skenderiji koji je odigran protiv Austrije u novembru 2016. godine pripao je gostima koji su tada slavili 23:22. Vjerujemo i nadamo se da će se bh. rukometaši večeras revanširati i obradovati naciju.

Utakmica Austrija – BiH počinje u 20:15 sati uz direktan prijenos na FACE TV.

Tabela Treće grupe:

  1. Španija 5 5 0 0 156:114 10
  2. BiH 5 2 0 3 128:128 4
  3. Austrija 5 2 0 3 142:154 4
  4. Finska 5 1 0 4 138:168 2

6. kolo (17. juna):

Beč: Austrija - Bosna i Hercegovina (20.15) Alicante: Španija - Finska (18:00)