Golman Francuske
0

"Po nepisanom pravilu smo trebali izgubiti finale"

Totalsport
Foto: AP
Foto: AP
Pobjedom protiv Danske 37-35 nakon produžetka, rukometni reprezentativci Francuske su u Švedskoj odbranili naslov svjetskih prvaka od prije dvije godine.

Time su Francuzi osvojili četvrto uzastopno zlato na velikim takmičenjima. Prije tri godine su bili olimpijski prvaci u Pekingu. Potom su 2009. godine bili svjetski prvaci u Hrvatskoj, pa evropski 2010. u Austriji i sada najbolji u Švedskoj.

No, protiv Danske je put do konačnog cilja bio težak, pogotovo nakon što su Danci izjednačili u posljednjoj sekundi osnovnog dijela na 31-31.

"Po nepisanom pravilu smo trebali izgubiti to finale. Ona ekipa koja izjednači u zadnjim sekundama i time izbori produžetak zapravo pobjeđuje. Ne znam mnogo kontra primjera, ali ovaj ću vječno pamtiti. Pribrali smo se nakon tog šoka. Čujte, šok je kada već vidite zlato pred očima, a onda shvatite da morate igrati još deset minuta", rekao je sjajni francuski golman Thierry Omeyer.

"Grizao sam samog sebe prije produžetka. Morao sam zaustaviti zadnji danski šut. Ali, srećom, jedan drugog smo poticali u svlačionici uoči izlaska na parket i uoči dodanog vremena. I mogu reći da smo zaslužili ovo jer smo bili stalno u prednosti. Stalno s nogom naprijed", rekao je Omeyer.

Na njega se nadovezao Bertrand Gille.

"Ne pitajte me kako smo na kraju dobili. Bili smo u gadnoj situaciji. Ispustili smo pobjedu u osnovnom dijelu utakmice, a čekao nas je produžetak s igračem manje. Sva sreća, stvarno sva sreća da smo prvi postigli gol u produžetku. To je nama bio dokaz", rekao je Gille koji je u polufinalu protiv Švedske bio glavna zvijezda sa osam pogodaka iz isto toliko pokušaja.