Rukomet
46

Peta pobjeda: Bh. rukometaši u baražu, u Vitezu savladali i Estoniju

Piše: Edin Isanović
Foto: Arhiv/Klix.ba
(Foto: Mahir Sarajlić/Klix.ba)
Bh. rukometaši savladali su večeras u Vitezu Estoniju rezultatom 28:26 i na taj način izborili plasman u baraž za odlaza na Svjetsko prvenstvo, koje će se naredne godine održati u Kataru.

U "meču sezone", kako ga je nazvao selektor Dragan Marković, naši momci su, pred oko 2.000 gledalaca, došli su do pete uzastopne pobjede, dok su Estonci ostali prikovani za dno tabele grupe 5 bez ijednog boda. Utakmice dodatnih kvalifikacija na program su u junu ove godine.

Bh. reprezentativci dobro su otvorili meč i poveli sa 3:1. Nastavili su u dobrom ritmu pa su polovinom prvog dijela imali prednost od 6:3, kada je zatražen prvi time out.

U tim trenucima rukometni Zmajevi održavali su tri gola prednosti. Nastavak je donio bolju igru domaćih. Igrala se 23. minuta kada je semafor pokaziovao 12:6.

Već u narednoj akciji bh. rukometaši vodlili su maksimalnih 13:6. Iako su u naredne dvije minute imali igrača više, to domaći nisu uspjeli iskoristiti.

Pvo poluvrijeme okončano je vodstvom našeg tima rezultatom 15:9. Bh. reprezentativci igrali su dobro, posebno u odbrani, koja je bila čvrsta, uz dobre kontranapade i širinu u igri.

U nastavku gosti igraju mnogo bolje. Prvo su smanjili na pet golova razlike, a u 34. minuti bilo je 16:13. Dvije minute poslije stigli su na minus dva - 19:17.

Ipak, Ovčina vraća na tri gola prednosti. Nekoliko minuta na semoforu je bio rezultat 20:17, a onda Estonci sa sedam metara smanjuju na dva razlike.

U narednoj akciji Burić vraća na konstantnih tri gola prednosti, Markovićevi izabranici vodili su 23:20. Igrala se 48. minuta kada su gosti ponovo došli na gol zaostatka. Bilo je 21:20, što je bio signal da domaći selektor pozove time out. Loša igra u tom periodu utakmice prezentirana je i u ovom dvoboju. U nastavku utakmice Mirsad Terzić je pogodio za 22:20.

U 52. minuti gosti su mogli doći do poravnanja sa sedam metara, ali je Benjamin Burić sjajno intervenisao. Toromanović je kaznio taj promašaj, a potom je Vražalić istrčao kontranapad i pogodio za 24:21.

Kosta Savić pogodio je u 56. minuti za 26:23, u tim momentima domaći su bili blizu trijumfa. Pobjedu je ovjerio Ovčina u 58. minuti kada je pogodio za 27:23. Konačan rezultat bio je 28:26.

Narednu utakmicu naš državni tim igra u nedjelju protiv Portugala.