Izjave prije puta
2

Ogromno razočarenje u rukometnoj reprezentaciji BiH: Možda nama pravila nisu kao za druge

K. H.
Foto: Screenshot/Youtube/Klix.ba Crop
Foto: Screenshot/Youtube/Klix.ba Crop
Selektor rukometne reprezentacije BiH Bilal Šuman te igrači Nikola Prce i Ivan Karačić kazali su uoči puta u Njemačku da EHF nije bio jednako pošten prema svim reprezentacijama, ali da se utakmica na kraju svega mora odigrati i da će svi dati sve od sebe.

Selektor Šuman kaže da je jasno kako 11 igrača nije dovoljno da se odigra utakmica, ali da je situacija takva i da niko nema izbora.

"Moramo igrati bez obzira na sve stvari koje se dešavaju oko nas. Imali smo 35 igrača, a čak 20 od njih ne može biti ovdje. Onda smo okupili uži spisak od 18 igrača, imali smo pozitivnih, neki su u izolaciji, pa smo ostali na broju od 11 igrača. Znamo da je to nedovoljno, međutim odluka je takva kakva jeste, danas idemo za Njemačku, vidjećemo kako to izgleda. Možda 'no comment' u vezi ovog svega kako izgleda, međutim Bože moj, to je to, iz ove kože ne možemo izaći, vidjet ćemo kako to izgleda. Svjesni smo da tu ima novih igrača, da tu ima igrača koji nikad nisu igrali zajedno u odbrani, ali borićemo se", kazao je Šuman.

Jedan od naših najiskusnijih igrača Nikola Prce kaže da u Njemačku svi igrači idu dati sve od sebe, iako se ne nadaju previše, a da će puno bitnija biti utakmica protiv Austrije.

"Odradili smo četvrti trening prije puta u Njemačku, putujemo sa 11 igrača, pola nas se nije srelo u životu. Situacija je takva za sve, ali možda za nas nije kao za druge. Mnogo utakmica je odgođeno, mnogo reprezentacija koje imaju manje slučajeva zaraze koronavirusom su dobili poštede, pa ne igraju. Mi nismo, ali ne bih ulazio u detalje, ima nas to što ima, idemo dati sve od sebe, to je normalno, ali biće jako teško sa pet igrača koji su tu prvi put. Daćemo sve od sebe da se vratimo nepovrijeđeni i podignute glave, da ne možemo reći da nismo dali sve od sebe. Takva je situacija u reprezentaciji, sa deset igrača i golmanom biće teško pogotovo fizički, ali moramo igrati. Bitnija nam je druga utakmica, ali daj Bože da se do tada nešto uspije promijeniti", naglasio je Prce.

Karačić kaže da EHF nije postupio prema svim reprezentacijama isto, a najbolji primjer toga je da su neke utakmice odgođene, dok neke nisu.

"Situacija je takva kakva jeste, kako svima tako i nama, ali eto, izgleda da na kraju nije 'kako svima tako i nama', pošto je mnogo utakmica odgođeno, a naša nije. Nemamo dovoljno igrača, a i ovo što imamo je van takmičarske forme, ali kao i svaki put otići ćemo odigrati, dat ćemo 100 posto, pa ćemo vidjeti šta će biti. Prvu utakmicu protiv Njemačke ćemo dati maksimum, a drugi susret protiv Austrije ćemo probati doći do pobjede, pa ćemo vidjeti šta će Bog dati", kazao je Karačić.

Naša reprezentacija se nalazi u kvalifikacionoj grupi 2 sa selekcijama Njemačke, Austrije i Estonije. Plasman na Evropsko prvenstvo koje se igra u Mađarskoj i Slovačkoj od 13. do 30. januara 2022. godine će osigurati po dvije prvoplasirane, te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije iz osam kvalifikacionih grupa.

Meč protiv Njemačke igra se u četvrtak s početkom u 16:15 sati uz direktan prijenos na Areni Sport i BHT1, kao i tekstualni prijenos na portalu Klix.ba.