Rukomet
0

Odbojkaši Egipta na OI

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Odbojkaši Egipta kvalifikovali su se na olimpijske igre u Pekingu, nakon što su osvojili prvo mjesto na turniru afričkih kvalifikacija u Durbanu, u Južnoj Africi.

Egipat je u finalu pobijedio Alžira sa 3:2 i tako postao osma reprezentacija koja je osigurala plasman na OI. Učešće na olimpijadi dosad su izborile i selekcije Kine, Brazila, Rusije, Bugarske, Srbije, SAD-a i Venecuele. Preostala četiri učesnika bit će poznata po završetku interkontinentalnih kvalifikacionih turnira u maju i junu.

Turniri će biti održani u Dizeldorfu (Njemačka), Espinju (Portugal) i Tokiju (Japan). Na turnirima u Njemačkoj i Portugalu igrat će po četiri reprezentacije, a u Japanu osam selekcija. Plasman na olimpijske igre izborit će pobjednici turnira, kao i najbolja azijska selekcija sa turnira u Tokiju.

Poznato je svih 16 reprezentacija koje će nastupiti na interkontinentalnim kvalifikacijama za OI. Njemačka, Portugal i Japan su organizatori turnira, a na osnovu FIVB rang liste pravo učešća izborili su Poljska, Španija, Italija, Portoriko, Kuba, Indonezija, Kineski Tajpeh, Argentina i Tunis. Pored ovih selekcija, pravo učešća na turniru u Japanu imaju Australija, Koreja, Iran i Tajland.