{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Obustavlja se postupak protiv Karabatića i ostalih

T
15.10.2012. u 16:41
6
5
Obustavlja se postupak protiv Karabatića i ostalih
6
Obustavlja se postupak protiv Karabatića i ostalih
Nikola Karabatić (Foto: Arhiv/AFP)
Dva advokata koji zastupaju rukometaša PSG-a Mladena Bojinovića otkrili su čitav niz proceduralnih propusta koji će najvjerojatnije dovesti do prekida kaznenog postupka protiv rukometaša uhapšenih zbog klađenja u Francuskoj.
Informaciju je ekskluzivno objavio francuski magazin Point pozvavši se na ekspertizu Luca Abratkiewicza i Isabelle Monsenego, advokata optuženog Mladena Bojinovića.

Bojinovićevi su zastupnici pronašli nekoliko rupa u pravilnicima Francuskog rukometnog saveza (FFH) koji će, procjenjuju sami, neminovno dovesti do obustave kaznenog postupka.

Prvo i osnovno, njihov klijent neće odgovarati za "veoma težak prekršaj" jer se internetsko klađenje, u skaldu sa Disciplinskom pravilniku FFH-a, smatra samo "običnim", odnosno blažim prekršajem. Jednostavno, FFH-ovi su pravilnici nečasnu radnju u vlastitom propisu propustili okarakterizirati "veoma teškom".

Taj se termin (veoma težak, "en dur"), primjerice, uredno koristi na duhanskim proizvodima kojim proizvođači moraju informirati potrošače o štetnom učinku pušenja.

U Etičkom kodeksu iste organizacije (FFH), donesenom prvog februara ove godine, suspenzija rada za sportiste-kladioničaree vezana je upravo uz termin "veoma težak" prekršaj. Regulatorni vakum u propisima saveza očito će, navode advokati, morati dovesti do obustave procesa.

Pitanje je što će biti s braćom Karabatić, rukometašima Montpelliera koje se tereti i za svjesno organiziranu prevaru.

Postoji, međutim, kako izvještava Point, druga nekonzistentnost koja bi mogla spasiti i njih. Članak o online-klađenju u FFH-ov je Etički kodeks ubačen tek 28. juna ove godine, odnosno mjesec i po nakon što su rukometaši navodno manipulirali rezultatom utakmice Montpelliera i Cessona. Dakle, ne samo da su nečasan čin propustili verificirati "veoma teškim", nego su ga iz FFH-a zakasnili i donijeti.

"Ukoliko Sudsko vijeće uvaži našu analizu, optuženim rukometašima ne prijeti niti kriminalan, niti rizik sportske suspenzije. Eventualno se rukometašima može suditi za povredu radnog odnosa", izjavili su advokati dodavši, međutim, i na to interesantnu caku:

"Istina je da u radnom ugovoru uobičajeno postoji odredba o šteti koju igrači klubu mogu prouzročiti radnjama poput klađenja odnosno namještanja rezultata. Međutim, Montpellierov trener Patrice Canayer, kao i predsjednik istog kluba Remy Levy, bili su svjesni početka istrage još tokom juna, kada su i bili intervjuirani prvi put od organa kaznenog progona. Imali su, prema odredbama Radnog prava, dva mjeseca da bi izvijestili svoje zaposlenike/rukometaše o problemu. No, oni su to propustili učiniti", rekao je advokat Abratkiewicz.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Jesu li opravdane smjene trenera FK Sarajevo i FK Željezničar?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: